Interieurarchitect Rita el-Alam over het ontwerpen van designkeukens

Rita el-Alam groeide op in Beiroet waar ze als klein meisje haar vader keukens zag plaatsen. Ze leerde het belang van de keuken in een huishouden en besloot er haar werk van te maken. Nu werkt de Libanese als zelfstandig interieurarchitecte en is zowel merkambassadrice als designer voor SieMatic.

Hoe herkennen we jouw ontwerpen?

‘Mijn ontwerpen zijn tijdloos, minimalistisch en functioneel. Ik vind dat een keuken net zo mooi moet zijn als dat hij praktisch is. Mijn ontwerpen worden gedefinieerd door ‘continuïteit’, dat is mijn handtekening. Dit uit zich in het verbinden van ruimtes door middel van materialen. Ik vind het belangrijk dat de vibe overal in huis hetzelfde is, en je de persoonlijkheid van de bewoner constant terugziet. Alles gecombineerd voelt het als één geheel.’ 

Wat en waar heb je gestudeerd?

‘Ik ben afgestudeerd in Beiroet met een Bachelors degree in Interior Design, heb workshops gevolgd rondom Women Entrepreneurship en werkte ruim zes jaar in de keuken/design industrie met zowel lokale als internationale merken. Ik startte ook mijn eigen ontwerpstudio AUMILIEU DESIGN STUDIO. Na mijn verhuizing naar Europa heb ik mijn kennis verder uitgebreid door het volgen van online cursussen styling aan de University of the Arts London. Omdat ik vloeiend Engels, Arabisch en Frans spreek, richt ik me bij SieMatic op onze internationale klanten.’

Keukenontwerp 1


Pure design Style - SieMatic

Deze tiny kitchen bevindt zich in De Pijp in Amsterdam. Het laat goed zien hoe een klein oppervlak toch veel bergruimte kan bevatten. De logistiek was belangrijk, omdat beide bewoners samen willen koken, zonder dat ze elkaar in de weg lopen. Er is een volledige renovatie uitgevoerd.

Moodboard SieMatic keuken

Gekozen werd voor dichte en deels open kasten: voor kookboeken, glaswerk en kopjes die de bewoonster in het zicht wilde hebben. Het smalle schiereiland heeft twee barkrukken waar wordt ontbeten en waar ze ’s avonds genieten van een glas wijn. Hier is ook weer gekozen voor continuïteit, door het houten element langs de muren terug te laten komen. De kasten zijn gekleurd in Achat Grey en gecombineerd met goud/bronzen grepen en sierlijsten. Het keramische werkblad is in marmerwit uitgevoerd.

Wat is het belang van een goede keuken

‘De keuken is een speciale ruimte in huis waar meer gebeurt dan koken en maaltijden bereiden. Het is een plek waar mensen samenkomen, socializen, een band vormen en herinneringen creëren. Ik realiseerde me dat al op jonge leeftijd in Beiroet, toen ik met mijn vader meeging om keukens te plaatsen bij mensen thuis. Zo zag ik dat een nieuwe keuken iets heel groots was voor mensen. Daarnaast heeft een keuken meer details dan welke andere kamer ook in huis. Vanuit mijn perspectief heb ik liever een functionele keuken, dan alleen een prachtig ontwerp. Wij gebruikten de keuken vroeger écht als plek om samen te komen. We bereidden er maaltijden en namen er tegelijkertijd de dag door.’

Hoe ziet je eigen keuken eruit?

‘Als designer ben ik gefascineerd door de vele stijlen, ideeën en trends. Daarom is het ontwerpen van mijn eigen keuken een uitdagende en ook spannende taak geweest. Mijn keuken is een weerspiegeling van modernisme en minimalisme. Ik heb gekozen voor natuurlijke kleurenpaletten en neutrale kleuren. Ik hou van een elegante uitstraling met strakke lijnen, die eenvoudig zijn vormgegeven. Het belangrijkst voor mij is de aandacht voor details en de algehele persoonlijke ervaring. Mijn mantra: less is more.’

Keukenontwerp 2


Urban Style - SieMatic

In deze keuken is het samenspel met de living en de persoonlijke touch van de bewoners goed zichtbaar en het is tegelijkertijd de handtekening van Rita el-Alam. Er is gekozen voor hout, zachte kleuren en groen in de vorm van planten. De kookboeken, het kruidentuintje, de leeshoek en het buitengevoel geven de persoonlijkheid van de bewoners weer. De aanwezige kleuren zijn Stone Grey en het werkblad is Keramiche Kadoma black.

Moodboard Siematic keuken

Wat is typisch Siematic?

‘Elke lijn vertelt een ander verhaal, maar ze hebben allemaal één eigen signatuur: minimalisme, modernisme en tijdloos. Ik hou van elke collectie van SieMatic, dit merk vertegenwoordigt mijn smaak in keukeninrichting en dat is tijdloze elegantie. Qua kleuren hou ik van de Pebble of Stone Grey, in combinatie met de mooiste fineren zoals de Graphite Oak. 

Een ander kenmerk dat ik waardeer aan SieMatic is de aandacht voor details. Het merk vindt de binnenkant van elke kast net zo belangrijk als de buitenkant, dus mooi en functioneel. Een voorbeeld hiervan is MultiMatic, het flexibele keukenkast indelingssysteem dat alleen bij SieMatic te vinden is. En de op maat gemaakte bestekbakken en accessoires die aan elke wens voldoen. Daarnaast hou ik van de flexibiliteit om verschillende collecties en lifestylen te mixen en matchen, op de manier die je zelf wil. Naar mijn mening creëer je zo een keuken die elke persoonlijkheid weerspiegelt.’ 

Drie tips van Rita el-Alam bij het kopen van een keuken

  1. Levensstijl - Vertegenwoordigt de stijl, vibe en persoonlijke touch van je nieuwe keuken de manier hoe jij in het leven staat.
  2. Functionaliteit - Vertegenwoordigt een goed doordachte ruimteplanning en praktische bewegingsvrijheid in de keuken. Ook als je er met z’n tweeën staat te koken.
  3. Duurzaamheid - Een keuken is gemaakt om lang mee te gaan. Deze verander je niet elke vijf jaar. Daarom staat het kiezen van een kwaliteitsmerk bovenaan. 

Dit interview is gepubliceerd in het nieuwste keukenmagazine UW Keuken. Je bestelt deze eenvoudig online voor slechts € 6,95 exclusief verzendkosten.

Fotografie: Anthony Khawand

Rita el-Alam is interieurdesigner van SieMatic - contact

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen