pinterest
Tips voor een energiezuinige en duurzame keuken

Tips voor een energiezuinige en duurzame keuken

Milieubewust wonen en leven is dé trend waarmee je aan de slag kan in je keuken. Een keuken die niet alleen mooi en functioneel is, maar ook nog eens verantwoord en eerlijk wordt geproduceerd. Door de energiezuinige apparatuur bespaar je bovendien een hoop geld op je energierekening. In dit artikel geven we je tips en vertellen je alles over een duurzame droomkeuken. 

FotoTips voor een energiezuinige en duurzame keuken

Duurzame keuken - Enviroo

Wat is een duurzame keuken? 

Wanneer is een keuken eigenlijk 'duurzaam'? Onder andere door te kiezen voor energiezuinige keukenapparatuur (lees hier alles over het nieuwe energielabel), Led-verlichting en waterbesparende kranen draagt jouw keuken bij aan een beter milieu. Maar wist je dat keukens ook duurzaam kunnen worden geproduceerd? Een Enviroo keuken bestaat uit bewust gekozen hout van duurzaam beheerde bossen. Door de aandacht voor omgeving en materiaal ontstaan er prachtige keukens die met veel zorg en aandacht zijn samengesteld. 

Besparen op energie

Door gebruik te maken van innovatieve energie- en waterbesparende apparatuur zijn deze keukens vaak niet duurder, maar zelfs goedkoper. Daarnaast kan je nog meer doen om energie te besparen in je keuken. We geven je een paar handige tips hoe je dit kan doen.

FotoTips voor een energiezuinige en duurzame keuken

Energiezuinige keukenapparatuur - Bosch

Energiezuinige koelkasten

Koelkasten staan dag en nacht aan om de lucht in de koelkast koel te houden, daarmee verbruiken ze veel energie. Gelukkig worden koelkasten steeds energiezuiniger. Is jouw huidige koelkast niet erg zuinig meer in energieverbruik? Dan is vervangen bijna altijd een milieubewuste keuze. De energie die je bespaart wanneer je de koelkast vervangt voor een moderne variant, weegt ruimschoots op tegen de milieu-impact voor het produceren van een nieuwe koelkast. 

FotoTips voor een energiezuinige en duurzame keuken

Energiezuinige apparatuur - Bosch

Wist je trouwens dat een volle koelkast minder energie verbruikt dan een lege koelkast? Veel mensen verwachten dat een volle koelkast harder moet werken om alles te koelen, maar dat is niet het geval. Hoe voller de koelkast, hoe minder plek er is voor lucht, hoe minder lucht er dus ook gekoeld hoeft te worden. Dus wil jij het energieverbruik van je koelkast terugdringen, zorg er dan voor dat hij lekker vol staat.  

Koken op inductie

Bij het koken op inductie ontstaat de warmte rechtstreeks in de bodem van de pan. Moderne inductiekookplaten herkennen automatisch het formaat van jouw pannen, waardoor er vrijwel geen energie verloren gaat. Dit maakt de keuze voor de inductiekookplaat een duurzame keuze. Maar dat is niet het enige voordeel. Aangezien de gedeelten naast de kookzone relatief koel blijven, is koken op inductie een hele veilige optie.

FotoTips voor een energiezuinige en duurzame keuken

De oven

Wist je dat je dat de inhoud van de oven bepalend is voor de hoeveelheid energie die wordt verbruikt? Daarom is het bij aanschaf van een nieuwe oven belangrijk om te bedenken wat je gebruikersdoel is. Gebruik je de oven enkel voor 1 á 2 gerechten? Kies dan voor een compact model. Zo bespaar je ruimte én energie.

De afzuigkap

Wist je dat je energie kunt besparen door je afzuigkap op de juiste manier te gebruiken? Belangrijk is om de hoogste afzuigstand alleen te gebruiken voor het braden van vlees en voor het wokken. Tijdens de rest van de bereiding kun je de afzuigkap beter op een lagere stand zetten. Laat na het koken de afzuigkap nog zo’n twee minuten doorlopen om de laatste geurresten te verwijderen. Vergeet hem niet uit te schakelen wanneer je aan tafel gaat om onnodige energieverspilling tegen te gaan. 

FotoTips voor een energiezuinige en duurzame keuken

LED verlichting
Kies voor A++ LED-verlichting en bespaar vele euro’s ten opzichte van een halogeenlamp. Met een prachtige sfeervolle warme tint sta je te stralen in jouw prachtige keuken! 

 

Water besparen

Veel van de keukenkranen - bijvoorbeeld die van Dekker Zevenhuizen - hebben een Ecostart. Het systeem dat ervoor zorgt dat water niet onnodig wordt verwarmd vanuit de middenstand. Dat zorgt voor comfort én besparing. Liever geen ecokraan? Dan vind je bij Enviroo waterbesparende kranen met een verbruik van maximaal 8 liter per minuut.

FotoTips voor een energiezuinige en duurzame keuken

Waterbesparende kraan en duurzaam werkblad - Dekker Zevenhuizen

Duurzame materialen

De keukenkasten van de keukens van Enviroo worden gemaakt van gecertificieerd plaatmateriaal. Het basis-materiaal van de platen bestaat uit reststromen van hout, zoals gerecycled hout, zaagafval en uitdunningshout. Het verse hout komt gegarandeerd uit duurzame bosbouw, waardoor geen ontbossing plaatsvindt. 

Wist je dat een keukenblad óók duurzaam kan zijn? Bijvoorbeeld de duurzame Greengridz® werkbladen van Dekker Zevenhuizen, die 100% recyclebaar zijn. Bovendien wordt er voor de productie van Greengridz maar liefst 60% minder CO2 uitgestoten! â 

FotoTips voor een energiezuinige en duurzame keuken

Greengridz aanrechtblad - Dekker Zevenhuizen 

Inmiddels zijn er meer dan 100 verschillende kleuren en structuren duurzame keukenbladen. Op een Greengridz® basis kan gekozen worden voor TopLaminaat®, DecorTop® of Fenix®. En ook belangrijk, je betaalt voor Greengridz niets extra ten opzichte van multiplex!⁠

Bespaartip om meteen mee te beginnen

Een belangrijk onderdeel van duurzaamheid in de keuken is het moment dat daar vaak aan vooraf gaat. Namelijk: het boodschappen doen. Productverpakkingen creëren een grote berg afval en al dit (zwerf)afval heeft een negatieve impact op het milieu. Door te kijken naar verpakkingsmaterialen kun jij helpen dit probleem in de toekomst te verkleinen. Bijvoorbeeld op de groente – en fruitafdeling van de supermarkt. Kies voor losse groenten en fruit in plaats van de producten die in plastic bakjes of een plastic verpakking zitten. 

Benieuwd naar de mogelijkheden van jouw duurzame droomkeuken om niet alleen jouw huis maar ook de rest van de wereld een beetje mooier te maken? Download hier de online Enviro brochure of vraag informatie aan en neem contact op met een Enviroo showroom in de omgeving.

De energiezuinige apparatuur in dit artikel is van Bosch en verkrijgbaar bij Enviroo.

Enviroo

Duurzaam in keukens

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen