De duurzame keuken

De duurzame keuken

Het milieu is ook in de keuken een trend. Voor elk onderdeel van de keuken is het mogelijk om deze zo duurzaam mogelijk te produceren en ook op het gebied van keukenapparatuur is er veel winst voor het milieu te behalen. Waterzuinige- en energiezuinige apparatuur, bomvol moderne techniek, die het koken alleen maar leuker maken. De redactie helpt je graag op weg in de zoektocht naar een duurzame keuken.

Bamboe keukens

Een keuken van bamboe past door de duurzaamheid van het materiaal bij uitstek bij deze tijd. Bamboe is namelijk één van de meest duurzame bouwmaterialen; het groeit zeer snel, is licht van gewicht en toch heel sterk. Ook het verwerken van Bamboe in een FSC-gecertificeerde fabriek kost in verhouding weinig grondstoffen en energie. De in Nederland geproduceerde bamboe keukens van KitchZen zijn hier een prachtig voorbeeld van. Deze kunnen volledig worden uitgevoerd in massief bamboe, maar er kan ook gekozen worden voor een FSC- gecertificeerd spaanplaat korpus, gecombineerd met bamboe fronten.

"Groene" werkbladen

Het bijzondere van de KitchZen keuken is dat een aantal ecologische producten samenkomen in een mooi product. Zo biedt KitchZen voor het werkblad de keuze uit verschillende milieubewuste “groene” bladen, zoals bijvoorbeeld Greenpanel van Dekker Zevenhuizen. Voor het 60 mm dikke Greenpanel zijn minder grondstoffen nodig voor de productie in vergelijking met andere basis-bladen: minder volume, minder gewicht en dus minder CO-uitstoot. Greenpanel is FSC en CARB2-gecertificeerd, biologisch afbreekbaar en 100% recyclebaar en verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Ook bij de keuze van (inbouw)apparatuur wordt er goed naar het milieu gekeken en zijn er meerdere mogelijkheden in verschillende prijsklassen. Daarmee is dit een milieuvriendelijke keuken waar geen concessies worden gedaan aan vormgeving of kwaliteit. Lees hier meer over KitchZen

Houten keuken KitchZen - milieubewuste keuken gemaakt van bamboe en met energiezuinige keukenapparatuur

Duurzame keukenapparatuur

Ook in de keukenapparatuur zijn er grote slagen gemaakt in energie- en waterzuinigheid. Verschillende merken bieden duurzame en zuinige apparaten in verschillende prijsklassen. Waar moet je op letten? We zetten het graag even voor je op een rij:

Milieubewust afwassen

De vaatwasser en de koelkast zijn de twee producten die het meest de moeite waard zijn om te vervangen om een grote slag te slaan. Omdat de ontwikkelingen de afgelopen jaren zo snel gaan hebben veel producten de bestaande duurzame A-klasse ver overstegen en zijn er nu A+, A++ en A+++ klassen. Ook het waterverbruik is enorm afgenomen. Voor zowel water- als energiebesparing zijn de meeste zuinige vaatwassers uitgerust met allerlei sensoren. Deze meten de belading en de vervuiling van het water, waarop het programma wordt aangepast. De verschillen per merk zitten hem in de toegepaste technieken om verdere zuinigheid te bewerkstelligen. Hierdoor kan er, zelfs in de A+++ apparaten, onderscheid zijn in energie- en waterzuinigheid, dit loopt niet altijd gelijk op.

Miele vaatwasser zorgt voor een glanzend schone vaat in 58 minuten

Slimme ovens

Meer doen, minder verbruiken. De huidige ovens zitten boordevol slimme technieken die niet alleen ten goede komen aan het gebruiksgemak en resultaat, maar ook aan het milieu. De hetelucht-functie is het meest zuinig, waarbij speciale nieuwe systemen zich richten op een nog betere verdeling van de warmte in de ovenruimte, zodat nog meer bespaard kan worden. Daarnaast wordt er gedacht aan het schoonmaakgemak. Pyrolyse, waarbij de oven zichzelf op hoge temperatuur schoonmaakt, is nog altijd veel toegepast, maar ook hierin komen – energiezuiniger – alternatieven. Ook ovens dragen labels met betrekking tot het energieverbruik.

Zuinig koelen

Liebherr zuinige en milieuvriendelijke koelkast ECBN frenchdoor

De koelkast staat altijd aan en dat doet een grote aanslag op de elektriciteitsrekening. Bij koelkasten kan je aan het energielabel zien hoe zuinig het apparaat is, waarbij de A+++ het zuinigste model is. Deze kosten vaak iets meer, maar dat verschil verdien je snel terug. Zeker wanneer je er een model van een aantal jaren oud voor inruilt. Dat kan veel euro’s schelen op jaarbasis! Nieuwe features als NoFrost (geen ijsvorming dus optimale prestatie) en LED verlichting verhogen de bezuiniging. Daarnaast bieden nieuwe koelkasten vaak speciale klimaatzones waarin levensmiddelen onder de meest ideale omstandigheden worden bewaard. Hierdoor blijven ze tot drie keer langer vers. Dat scheelt niet alleen boodschappen doen, maar in veel huishoudens ook: eten weg gooien! Lees hier meer daarover.

Keukenventilatie

De keuze voor een afzuigkap hangt vooral af van de situatie. Wanneer er een mechanisch ventilatiesysteem in huis is kan je het beste een afzuigkap zonder motor aanschaffen, dat is het meest zuinig. Voor een kap met motor telt ook de lengte en vorm van het afvoerkanaal mee: is deze lang en bochtig dan heeft dat invloed op de afzuigcapaciteit van de afzuigkap en zal hij meer energie gebruiken (zijn hoogste capaciteit) om zijn werk goed te doen. Veel van de huidige afzuigkappen zijn uitgevoerd met nieuwe technologieën die de motor veel zuiniger maken dan voorheen. Ook LED-verlichting in de kap maakt een enorm verschil in elektriciteitsverbruik, net als ervoor zorgen dat de filters schoon blijven. Vervuilde filters verhogen het energieverbruik en hebben een negatief effect op de werking van de kap.

Milieuvriendelijk koken

Kookplaat van KitchenAid

Gas is nog altijd de meest milieuvriendelijke wijze van koken en daarom krijgen de moderne gasbranders een steeds efficiënter vorm voor een hoger rendement. Kook je liever elektrisch, ga dan voor inductie. Deze kookplaten gaan door hun speciale techniek zuinig om met energie omdat alleen de bodem van de pan wordt verhit. Ook zijn er inductiekookplaten met sensoren die in de gaten houden wanneer iets kookt en dan automatisch het vermogen verlagen.

Waterbesparende kranen

Ook kranen worden steeds slimmer. Waterbesparende technieken zijn al bijna standaard maar vooral ook worden er slimme oplossingen in aangebracht om het energiegebruik te beperken. Veel kranen staan standaard op de koude stand om te voorkomen dat er warm water wordt gebruikt wanneer dat niet nodig is.

Bekijk hier meer voorbeelden van duurzame keukens

Bron: KitchZen


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP