pinterest
De duurzame keuken

De duurzame keuken

Het milieu is ook in de keuken een trend. Voor elk onderdeel van de keuken is het mogelijk om deze zo duurzaam mogelijk te produceren en ook op het gebied van keukenapparatuur is er veel winst voor het milieu te behalen. Waterzuinige- en energiezuinige apparatuur, bomvol moderne techniek, die het koken alleen maar leuker maken. De redactie helpt je graag op weg in de zoektocht naar een duurzame keuken

Duurzame keukenapparatuur

Op het gebied van keukenapparatuur zijn er de laatste jaren grote slagen gemaakt in energie- en waterzuinigheid. Verschillende merken bieden duurzame en zuinige apparaten in verschillende prijsklassen. Waar moet je op letten? We zetten het graag even voor je op een rij:

Milieubewust afwassen

FotoDe duurzame keuken

Miele vaatwasser

De vaatwasser en de koelkast zijn de twee producten die het meest de moeite waard zijn om te vervangen om een grote slag te slaan. Omdat de ontwikkelingen de afgelopen jaren zo snel gaan hebben veel producten de bestaande duurzame A-klasse ver overstegen en zijn er nu A+, A++ en A+++ klassen. Ook het waterverbruik is enorm afgenomen. Voor zowel water- als energiebesparing zijn de meeste zuinige vaatwassers uitgerust met allerlei sensoren. Deze meten de belading en de vervuiling van het water, waarop het programma wordt aangepast. De verschillen per merk zitten hem in de toegepaste technieken om verdere zuinigheid te bewerkstelligen. Hierdoor kan er, zelfs in de A+++ apparaten, onderscheid zijn in energie- en waterzuinigheid, dit loopt niet altijd gelijk op.

Slimme ovens

Meer doen, minder verbruiken. De huidige ovens zitten boordevol slimme technieken die niet alleen ten goede komen aan het gebruiksgemak en resultaat, maar ook aan het milieu. De hetelucht-functie is het meest zuinig, waarbij speciale nieuwe systemen zich richten op een nog betere verdeling van de warmte in de ovenruimte, zodat nog meer bespaard kan worden. Daarnaast wordt er gedacht aan het schoonmaakgemak. Pyrolyse, waarbij de oven zichzelf op hoge temperatuur schoonmaakt, is nog altijd veel toegepast, maar ook hierin komen – energiezuiniger – alternatieven. Ook ovens dragen labels met betrekking tot het energieverbruik.

Zuinig koelen

FotoDe duurzame keuken

Liebherr Blacksteel A+++

De koelkast staat altijd aan en dat doet een grote aanslag op de elektriciteitsrekening. Bij koelkasten kan je aan het energielabel zien hoe zuinig het apparaat is. Deze kosten vaak iets meer, maar dat verschil verdien je snel terug. Zeker wanneer je er een model van een aantal jaren oud voor inruilt. Dat kan veel euro’s schelen op jaarbasis! 

De nieuwste koel-vriescombinaties houden voedsel langer vers, besparen energie en zijn gemakkelijk te bedienen is. Features als NoFrost (geen ijsvorming dus optimale prestatie) en LED verlichting verhogen de bezuiniging. Daarnaast bieden nieuwe koelkasten vaak speciale klimaatzones waarin levensmiddelen onder de meest ideale omstandigheden worden bewaard. Hierdoor blijven ze tot drie keer langer vers. Dat scheelt niet alleen boodschappen doen, maar in veel huishoudens ook: eten weg gooien! Lees meer over de nieuwste koelkasten

Keukenventilatie

De keuze voor een afzuigkap hangt vooral af van de situatie. Wanneer er een mechanisch ventilatiesysteem in huis is kan je het beste een afzuigkap zonder motor aanschaffen, dat is het meest zuinig. Voor een kap met motor telt ook de lengte en vorm van het afvoerkanaal mee: is deze lang en bochtig dan heeft dat invloed op de afzuigcapaciteit van de afzuigkap en zal hij meer energie gebruiken (zijn hoogste capaciteit) om zijn werk goed te doen. Veel van de huidige afzuigkappen zijn uitgevoerd met nieuwe technologieën die de motor veel zuiniger maken dan voorheen. Ook LED-verlichting in de kap maakt een enorm verschil in elektriciteitsverbruik, net als ervoor zorgen dat de filters schoon blijven. Vervuilde filters verhogen het energieverbruik en hebben een negatief effect op de werking van de kap >> LEES MEER

Milieuvriendelijk koken

FotoDe duurzame keuken

Inductiekookplaat - Bosch

Sommigen zweren er al jaren bij en anderen hebben het pas net ontdekt: koken met inductie. Het is een snelle, veilige en duurzame manier van koken én het is razend populair. De inductiekookplaat verhit de bodem van de pan en niet de glasplaat waar hij op staat. Dat is lekker veilig en ook ontzettend duurzaam, want er gaat geen energie verloren. Ook zijn er inductiekookplaten met sensoren die in de gaten houden wanneer iets kookt en dan automatisch het vermogen verlagen. Na het koken haal je er even snel een vochtig doekje over en je inductiekookplaat is weer schoon. Duurzaam en gemakkelijk! >> Bekijk voorbeelden

Waterbesparende kranen

Ook kranen worden steeds slimmer. Waterbesparende technieken zijn al bijna standaard maar vooral ook worden er slimme oplossingen in aangebracht om het energiegebruik te beperken.Veel van de keukenkranen - bijvoorbeeld die van Dekker Zevenhuizen - hebben een Ecostart. Het systeem dat ervoor zorgt dat water niet onnodig wordt verwarmd vanuit de middenstand. Dat zorgt voor comfort én besparing. Liever geen ecokraan? Dan zijn er waterbesparende kranen met een verbruik van maximaal 8 liter per minuut.

FotoDe duurzame keuken

Duurzame materialen

Sommige keukens worden volledig van duurzame mateialen gemaakt. De keukenkasten van de keukens van Enviroo worden gemaakt van gecertificieerd plaatmateriaal. Het basis-materiaal van de platen bestaat uit reststromen van hout, zoals gerecycled hout, zaagafval en uitdunningshout. Het verse hout komt gegarandeerd uit duurzame bosbouw, waardoor geen ontbossing plaatsvindt. 

"Groene" werkbladen

Wist je dat een keukenblad óók duurzaam kan zijn? Je kan kiezen uit verschillende milieubewuste “groene” bladen, zoals bijvoorbeeld Greengridz® werkbladen van Dekker Zevenhuizen, die 100% recyclebaar zijn. Bovendien wordt er voor de productie van Greengridz maar liefst 60% minder CO2 uitgestoten! â  Ook bij de keuze van (inbouw)apparatuur wordt er goed naar het milieu gekeken en zijn er meerdere mogelijkheden in verschillende prijsklassen. Daarmee is dit een milieuvriendelijke keuken waar geen concessies worden gedaan aan vormgeving of kwaliteit.

Bekijk hier meer voorbeelden van duurzame keukens

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen