In de keuken wordt relatief veel energie gebruikt. Je verwarmt de ruimte natuurlijk in de winter, maar je doet er nog veel meer. De keuken is de ruimte met de meeste elektrische apparaten. Bovendien wordt hier ook veel water gebruikt. En natuurlijk kost ook koken de nodige energie. Wist je dat je met deze handige tips om energie te besparen in de keuken zo’n 15% op je energierekening kunt besparen?
Isolatie is erg belangrijk, vooral in ruimtes die veel worden gebruikt zoals de keuken. Kies voor goede isolatie van het plafond, de muren en de vloer. Isoleer bij voorkeur ook binnenmuren als ze grenzen aan koudere ruimtes (bijvoorbeeld wanneer de keukenmuur gedeeld wordt met de garage). Vergeet ook je ramen niet. Controleer bijvoorbeeld of je nieuwe kozijnen nodig hebt en of je ruiten wel een goede isolatiewaarde hebben.
De keuze voor je vloer heeft meer invloed op je energierekening dan je denkt. Een keukenvloer moet vochtbestendig zijn en bovendien slijtvast en gemakkelijk te reinigen. Een gietvloer is daarom een goede keuze. Een goed aangelegde gietvloer isoleert goed, is prima te combineren met vloerverwarming en is de ideale keukenvloer. Door de prijzen voor een gietvloer te vergelijken ontdek je al snel dat een gietvloer een stuk voordeliger is dan veel andere keukenvloeren met vergelijkbare eigenschappen.
Het gebruik van apparaten kun je in de keuken vaak eenvoudig beperken. Let er bijvoorbeeld op dat het koffiezetapparaat niet onnodig lang aan blijft staan. Gebruik de vaatwasser pas als hij echt vol zit, zodat hij zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt. Mix, kneed en snijd wat vaker met de hand in plaats van met de keukenmachine. Kies bij aankoop bovendien altijd voor apparaten met een goed energielabel, die zo energiezuinig mogelijk zijn.
Ventilatie lijkt niet erg veel energie te besparen. Het invoeren van frisse lucht betekent toch juist dat het energie kost om deze lucht op te warmen? Tot op zekere hoogte is dat zo. Echter, vrijwel alle keukenapparaten werken efficiënter wanneer er een goede luchtstroom is. De koelkast en diepvriezer kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker hun warmte kwijt, waardoor ze efficiënter zijn. Bovendien krijg je minder snel last van schimmel, vocht en slechte luchtkwaliteit. Wil je het echt goed doen, dan kies je voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, zodat er helemaal weinig energie verloren gaat.
Het koken van eten kost relatief veel energie. Het is dus goed als je hierop kunt besparen. Het meest efficiënt is een gasfornuis. Dit maakt echter gebruik van een fossiele brandstof en bovendien gaat er ook veel warmte verloren. Een inductiekookplaat is bijna net zo efficiënt en kan gebruikmaken van groene energie. Kook verder zo energiezuinig mogelijk: gebruik niet meer water dan nodig is om groenten of aardappels te koken, gebruik de pannendeksels altijd en verwarm kleine porties liever in de magnetron. De magnetron werkt namelijk nog efficiënter, maar alleen als het gaat om kleine porties.
Energie besparen in de keuken is niet moeilijk. De grootste besparing wordt geleverd door het simpelweg goed isoleren en ventileren van de keuken. Maar ook je gedrag kan veel energie besparen. Door goed gebruik te maken van de verschillende apparaten, bespaar je op de lange termijn veel geld. Samen zorgen deze tips ervoor dat je vrij gemakkelijk een besparing van wel 15% kunt bereiken op je energierekening.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!