pinterest
Welke soort lichtstraat geeft het meeste licht?

Welke soort lichtstraat geeft het meeste licht?

Een dakraam installeren boven een binnenruimte die weinig natuurlijk licht ontvangt is een goed idee. Deze dakramen en lichtstraten laten tot vijfmaal zoveel licht binnen als een zijgevelraam en ook een aanzienlijke hoeveelheid warmte. 

Gezien de hoge kosten en de complexiteit van het plaatsen van een dakraam, is het de moeite waard om je te verdiepen in de bouwkundige eisen waaraan je moet voldoen. Daarnaast is het ook belangrijk om je te informeren over de overwegingen van het ontwerp, om een functioneel dakraam te krijgen. 

Lichtkoepels, ook wel lichtstraten genaamd, zijn ramen die in het dak of plafond van je huis gezet worden. Dit is een geweldige manier om meer licht te krijgen in je kamer en om een mooi uitzicht te krijgen op de lucht, zelfs wanneer je binnen bent.

Verhogen dakramen de waarde van een huis?

Dit is een veelgestelde vraag. Als het op de verkoop van je woning aankomt, zijn dakramen vergelijkbaar met zwembaden. Ze zijn moeilijk te bepalen in de zin van kosten. Een paar essentiële elementen zullen bepalen of een koper al dan niet zal genieten van het extra licht en de mogelijke energiebesparing tijdens de winter. 

Het grootste voordeel van het aanbrengen van dakramen in een huis, is natuurlijk de overvloed aan natuurlijk licht die ze geven. Dit is vooral belangrijk in de wintermaanden, wanneer we over het algemeen minder worden blootgesteld aan het natuurlijke licht dat ons lichaam nodig heeft. Niemand zit graag opgesloten in een sombere, kunstmatig verlichte zolder op die bewolkte winterdagen waarop de zon snel na het opkomen weer onder gaat en de temperatuur snel daalt.

Heb je behoefte aan wat meer verlichting in je leven? 

Eén of twee goed geplaatste dakramen, kan het verschil maken tussen je goed en minder goed te voelen. Maar waaruit kies je? Er zijn namelijk talloze zadeldak lichtstraat soorten.

Dakramen in de vorm van buizen

Er is een nieuwe generatie op de markt gekomen, namelijk kleine ronde units. Deze zijn ideaal om meer natuurlijk licht binnen te laten, om de behoefte aan kunstlicht in slaapkamers en gangen te vervangen.

Buisvormige lichtkoepels zijn veel kleiner dan vaste lichtkoepels, met diameters van 25 tot en met 35 centimeter. Door hun kleine afmetingen vallen ze minder op in verhouding tot het ontwerp van je dak. Daarnaast zijn ze minder vatbaar voor overmatige warmtewinst of verlies.

Lichtkoepels met ventilatieopeningen

Deze zien er hetzelfde uit als vaste lichtkoepels, maar ze kunnen open om frisse lucht binnen te laten. Sommige toestellen werken op elektriciteit (en zijn dus duurder), terwijl andere met de hand bediend worden. 

Voor kleine ruimtes die extra ventilatie nodig hebben zoals keukens of badkamers, zijn geventileerde dakramen een fantastische oplossing. Dit is een lichtkoepel uitbouw voor elke woning.

Dakramen op zonne-energie

Dakramen op zonne-energie zijn de meest geavanceerde (en duurste) van de beschikbare toestellen. Zon-aangedreven dakramen werken volgens dezelfde principes als geventileerde dakramen, maar met het extra voordeel dat er sensoren zijn, die signaleren wanneer de ventilerende functie geactiveerd of gedeactiveerd moet worden.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen