pinterest
Wat is een smeervloer?

Wat is een smeervloer?

Wanneer we het hebben over smeervloeren, hebben we het ook wel eens over een cementdekvloer. Welke benaming je er ook aangeeft, het is de laatste afwerklaag van een draagvloer in een woonhuis of kantoorruimte. Dat vertelt je nog niet precies waaruit een smeervloer precies bestaat en of dit een goede keuze is voor jouw ruimte. Laten we daar eens dieper op ingaan.

Cement en zand

Kort gezegd is een smeervloer een mix van cement en zand. Het wordt als laatste laag op de ondergrond gestreken. We noemen de specie ook wel eens ‘spaanbare mortel’. Het is niet vloeibaar, maar stevig. Je komt deze vloeren vaak tegen in bedrijfsgebouwen, kantoorruimtes en woonhuizen. Bijna alle ruimtes die een niet vochtgevoelige ondervloer hebben, zijn geschikt voor een dergelijke vloer.

Soms is het nodig een nieuwe vloer te storten bij het bouwen van een garage, een keuken of een badkamer. Natuurlijk kies je voor een smeervloer met een goede isolatiewaarde. Daar zijn verschillende manieren voor om dit te bereiken. Hiervoor kun je het best advies vragen aan een specialist. Deze kan je ook meer vertellen over de smeervloer kosten.

Cementdekvloer of smeerdekvloer kiezen

Wanneer je kiest voor een cementdekvloer of een smeerdekvloer, is het belangrijk dat je let op de juiste hoogte. Hoeveel lagen moeten er worden toegevoegd om de perfecte hoogte te bereiken? Vaak ligt bij een badkamer de oude badkamervloer hoger dan de slaapkamervloer. Na de verbouwing kun je de vloer op gelijke hoogte brengen. Zo ontstaat er een geheel.

In een technische ruimte is een cementdekvloer ook een prima keus. De cementdekvloer is immers waterdicht en glad. Je hoeft na het aanbrengen van een dergelijke vloer niets meer aan de vloer te doen: een garage of magazijn heeft niet meer nodig dan alleen een smeerdekvloer.

Zelf doen of kiezen voor een vakman?

Veel doe-het-zelvers denken zelf een smeervloer of een cementvloer te kunnen leggen. En hoewel er gevallen zijn waarbij dat prima lukt en het resultaat bevredigend is, gaat het meestal mis. Een cementdekvloer of een smeervloer leggen vereist namelijk de juiste kennis en de juiste gereedschappen. Het moet in één keer goed gaan, anders moet de hele vloer er weer uit. Dat is een kostbare en tijdrovende aangelegenheid.

Daarom is het aan te raden het laten leggen van een smeerdekvloer te laten doen door een vakman. Die heeft de juiste kennis en de juiste tools. Het is een kleine investering, maar wel een die de moeite waard is. De kosten van het leggen van een cementdekvloer zijn bovendien vaak lager dan je zou verwachten.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen