pinterest
Energie besparen door te koken op inductie

Energie besparen door te koken op inductie

Elektrisch koken op inductie is al langere tijd populair, en dat is niet zonder reden. De energieprijzen stijgen flink en daarnaast worden we met z’n allen steeds milieubewuster. Ook heeft de overheid bepaald dat we voor 2050 aardgasvrij door het leven moeten. Door te koken op inductie maak je geen gebruik van gas, waardoor je het milieu veel minder belast (en je portemonnee inmiddels ook, gezien de gasprijzen). Mogelijk een interessante investering dus. Maar wat bespaar je nu precies aan energie en geld? We leggen het uit.

Kosten voor koken op inductie

Voor het koken op inductie is meestal een aparte elektriciteitsgroep nodig in de meterkast. Een keuken kent veel elektrische apparaten. Met de inductieplaat komt er daar nog eentje bij, en bovendien een apparaat dat veel elektriciteit verbruikt. Dit is waarom een inductiekookplaat een eigen groep en een aparte aansluiting nodig heeft om veilig te kunnen werken.

De prijs van een inductiekookplaat loopt sterk uiteen: tussen € 150 tot € 5000, afhankelijk van grootte, aantal kookzones en functionaliteiten. Je hebt vaak ook nieuwe pannen nodig, omdat ze een platte bodem moeten hebben voor een inductieplaat. Een leuke pannenset zal niet veel meer kosten dan een paar tientjes, maar ook hier kun je het zo duur maken als je wilt. Een extra aansluiting naar de keuken en de extra groep in de meterkast kost ongeveer € 500. 

Je merkt wel: kiezen voor inductie is een flinke initiële investering. Maar laat dit je nog niet afschrikken, want je gaat óók flink besparen.

Geld en energie besparen 

Het overstappen op duurzaam koken verlaagt namelijk ook je verbruik. Van alle kookplaten is het koken op een inductiekookplaat het meest duurzaam. Het verschil: voor een inductieplaat verbruikt een gemiddeld huishouden 175 kilowattuur (kWh) per jaar, versus 225 kWh voor een reguliere elektrische kookplaat. De gemiddelde prijs voor een kilowattuur (kWh) is gemiddeld €0,60. Een gasfornuis heeft een gemiddeld verbruik van 37 m3, wat zich vertaalt in 380 kWh. Een flink verschil dus.

Jaarlijks kun je daarom met het koken op een inductiekookplaat wel tientallen euro's besparen. Uiteindelijk ga je dus zo veel energie besparen dat het ook voor je portemonnee de moeite waard wordt. Daarnaast verkort je de kookduur, omdat je minder warmte verliest. De energie die je nodig hebt om te koken gaat alleen naar de pan en stopt zodra je de plaat uit doet. Hierdoor verlies je vele malen minder energie dan bij koken op gas. Laat de initiële investering je dus vooral niet direct afschrikken. 

Efficiënt en fijn in omgang

Dan nog even de praktische zaken. Hoe werkt het koken op inductie? Door het magnetische veld wordt enkel de bodem van de pan warm. Dit kan betekenen dat je een set nieuwe pannen moet aanschaffen. Al blijkt uit ervaring dat er in de meeste gevallen gebruik kunt maken van je oude pannen. Wat een fijn voordeel van koken op inductie is het schoonmaken van de plaat naar een rommelige kooksessie. Er zijn geen roosters, pitjes en kieren die grondig schoongemaakt moeten worden. Na het afkoelen kun je sprayen en vegen. Kind kan de was doen! 

Kook niet alleen bewuster maar ook veiliger

Naast efficiënter en goedkoper dan koken op meer traditionele warmtebronnen zoals het gasfornuis, is koken op een inductie ook een stuk veiliger. Er is geen open vlam meer waar van alles in kan vallen. In plaats van constant naar de hoogte van de vlam te kijken en af te stemmen, bepaal je bij de kookplaat de intensiteit van de kookstand. Pas natuurlijk wel goed op je vingers: soms duurt het na gebruik even voordat de inductieplaat voldoende is afgekoeld. 

Verbouwen en verzekeren

Tegenwoordig worden steeds meer nieuw gebouwde woningen ‘gasloos’ opgeleverd, oftewel zonder aansluiting op het gasnet. Kortom: koken op inductie is niet meer de toekomst, maar het heden. Heeft jouw woning nog geen inductieplaat en wil je verbouwen? Vergeet niet dat je de waarde van je woning verhoogt als je investeringen in je keuken doet. Denk daarom bij het verbouwen aan je woonverzekering. Pas deze tijdig aan, zo raak je nooit onderverzekerd.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen