Welk type zonnepanelen moet je kopen?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Het is daarom niet vreemd dat er steeds meer soorten zonnepanelen op de markt komen. Ieder type heeft andere eigenschappen, uiteenlopende voordelen en valt binnen een andere prijsklasse. Maar welk type zonnepaneel is nou de beste keuze? Je ontdekt het in het onderstaande artikel.

Zonnepaneel kleuren

Laten we beginnen met het uiterlijk van de zonnepanelen. Over het algemeen heb je de keuze uit zwarte en blauwe panelen. De meeste mensen zullen zwarte zonnepanelen kopen vanwege het strakke uiterlijk. En hoewel de look van de panelen een belangrijke rol kan spelen, is het beter om de keuze te baseren op de praktische zaken. Welke panelen zijn geschikt voor jouw dak, passen het beste binnen jouw budget en hebben het beste rendement? Momenteel valt de keuze veelal op de monokristallijn of de polykristallijn zonnepanelen.

Monokristallijn zonnepanelen

Bij een monokristallijn paneel zijn de zonnecellen opgebouwd uit één kristal. De zonnepanelen hebben een hoog rendement, waardoor je vaak maar weinig panelen nodig hebt. Ideaal als jouw woning een relatief klein dak heeft. De kleur van dit type is gelijkmatig donkerblauw of zwart.

Polykristallijn zonnepanelen

De zonnecellen van een polykristallijn paneel bestaan uit meerdere kristallen. Het rendement van dit type is goed, maar minder hoog dan die van monokristallijn zonnepanelen. Daartegenover staat wel een lagere aanschafprijs. De poly panelen worden vooral toegepast op ruime daken en andere grote oppervlaktes, omdat dit voordeliger is. Als het om uiterlijk gaat, zijn polykristallijn zonnepanelen minder in trek. Dit komt niet alleen door de blauwe kleur, maar vooral door de structuur en rand. De kleur is niet uniform en de panelen hebben vaak een omlijsting. Hierdoor oogt het minder strak dan de geheel zwarte/donkerblauwe monokristallijn panelen. 

Andere soorten zonnepanelen

De twee bovenstaande types zijn bij uitstek het populairst. Toch zijn er ook andere soorten zonnepanelen op de markt waar je wellicht wat meer over wilt weten. Zo zijn er buigzame panelen verkrijgbaar die geen kristallen bevatten, namelijk Amorf zonnepanelen. Ze zijn spotgoedkoop, maar de opbrengst is helaas erg laag. Ook zijn de panelen minder geschikt voor daken. Het wordt met name toegepast op zonwering, voertuigen en vaartuigen.

Dan zijn er nog glas-glas zonnepanelen. Bij dit type zijn de zonnecellen ingesloten tussen twee laagjes glas. De meeste ‘standaard’ zonnepanelen zijn voorzien van een kunststof achterkant. Door het dubbele glas hebben deze zonnepanelen een hele lange levensduur en een hoog rendement. Jammer genoeg zijn het wel een van de duurste soorten panelen op de markt.

Welk type zonnepaneel heeft jouw voorkeur?

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen