pinterest
Maak je eigen schuifdeur

Maak je eigen schuifdeur

Een schuifdeur is een ware eyecatcher en daarnaast ook ruimte- en warmtebesparend. Deze redenen zorgen ervoor dat een schuifdeur een populair item is in een Nederlands huishouden. Gelukkig, kun je deze gemakkelijk zelf maken voor een betaalbare prijs. 

Waarom een schuifdeur in huis?

Als je een smalle gang of doorgang hebt, is een volledige deur met draaicirkel vaak niet mogelijk. De deur kan niet volledig open of blijft steken halverwege de gang. Dan is een schuifdeur een ideale oplossing. De schuifdeur heeft geen draaicirkel en schuift open. Zo heb je toch een isolerende, ruimtebesparende deur zonder de lasten. 

Schuifdeur ontwerpen

Voordat je alle materialen en gereedschap koopt, is het belangrijk om eerst een goed ontwerp voor je schuifdeur te maken. Start met het opmeten van je deur of gat waar je de deur voor wilt gebruiken. Een gemiddelde deuropening is rond de 80 centimeter en rond de 2 meter hoog. Voor een schuifdeur tel je hier nog 10 centimeter bij op, zodat je zeker weet dat de deur de gehele opening dicht. Je zou dus een deur moeten ontwerpen van 90 centimeter bij 210 centimeter. 

Werktekening maken

Als je de afmetingen hebt, kun je de deur uittekenen op papier. Een schuifdeur/boerendeur bestaat vaak uit losse planken. Houd er dus rekening mee dat je ongeveer 9 planken nodig hebt van 10 centimeter breed en 210 centimeter lang voor het deuroppervlakte.

Ter extra versteviging wil je ook een extra houten frame bevestigen op je deur. Hier moet je dus ook hout voor kopen. De afmetingen van dit frame zijn 180 centimeter voor het lange gedeelte en 90 centimeter voor het korte gedeelte. Als je deze in elkaar legt, krijg je dus een vierkant frame die je de rand van je deur omlijst. Ter extra decoratie kun je vervolgens nog planken toevoegen in de breedte. Dit is optioneel. 

Deur maken

Nu is het tijd om echt aan de slag te gaan! Koop voor dit project Douglas hout, omdat deze een mooie structuur heeft voor je schuifdeur. Als eerste lijm je de negen, losse planken aan elkaar. Als dit opgedroogd is, lijm je het houten frame erop. 

Als je klaar bent met het lijmen, is het tijd om te gaan schuren en beitsen. Zo geef je je deur een unieke uitstraling die helemaal bij de rest van je woning past. Ga je voor een lichte beits? Of juist voor een donkere? Alles is mogelijk!

Vervolgens hang je het schuifdeurbeslag op aan de muur. Het schuifdeurbeslag zorgt ervoor dat jouw schuifdeur goed functioneert. Je bevestigt het aan de muur en je hangt je zelfgemaakte schuifdeur er gemakkelijk in. Je deur is klaar voor gebruik!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen