pinterest
Een nieuwe keuken: alles over de kosten en financiering

Een nieuwe keuken: alles over de kosten en financiering

Heb je een (andere) woning gekocht, en is de keuken daarvan hoognodig aan vervanging toe? Of voldoet de keuken in je huidige woning niet meer aan je wensen en eisen? Dan wordt het tijd voor een verbouwing. Een keuken vraagt een behoorlijke investering, en door de hoge inflatie kunnen veel mensen al een tijdje niet (veel) meer sparen. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je persoonlijke financiële ruimte. Om je te helpen bij de oriëntatie op je toekomstige keuken, vind je hieronder allerlei praktische informatie over de kosten en financieringsmogelijkheden.

Wat kost een nieuwe keuken?

Een nieuwe keuken uitzoeken doe je niet vaak in je leven waarschijnlijk. Gemiddeld genomen heeft een keuken namelijk een levensduur van ongeveer vijftien jaar. Omdat een nieuwe keuken laten plaatsen voor veel mensen een behoorlijke investering is, is het goed eerst eens even op het financiële plaatje in te gaan. 

De kosten van een nieuwe keuken inclusief montage lopen behoorlijk uiteen, van 5.000 tot enkele tienduizenden euro’s. Het bedrag dat je er uiteindelijk aan kwijt bent, hangt onder meer af van de grootte en de opstelling. Verder bepalen ook het materiaal van de keukenkastjes en het aanrechtblad, de apparatuur en extra snufjes die je kiest het eindbedrag.

Hoe kun je een nieuwe keuken bekostigen?

Een nieuwe keuken kun je betalen met spaargeld, of door een extra hypotheek of lening af te sluiten. Omdat je over spaargeld geen rente hoeft te betalen (en nog steeds vrij weinig rente ontvangt bij de bank) is het aanspreken van eigen vermogen altijd nog de meest goedkope optie.

Heb je niet voldoende eigen vermogen? Dan kun je mogelijk je hypotheek uitbreiden of een extra hypotheek afsluiten. De gestegen woningwaardes zorgen ervoor dat veel woningbezitters overwaarde hebben, maar een tweede hypotheek moet natuurlijk ook mogelijk en verantwoord zijn als je kijkt naar je inkomsten en uitgaven. Online kun je gemakkelijk je hypotheek berekenen om te zien welk bedrag je eventueel nog extra kunt lenen.

Tot slot kun je een nieuwe keuken ook betalen door er een consumptief krediet voor af te sluiten. Deze kennen een hogere rente dan een hypotheek, maar je hebt ook minder bijkomende kosten. 

Online je maximale hypotheek berekenen en mogelijkheden voor een persoonlijke lening, geeft je een globaal beeld van de mogelijkheden en kosten in jouw persoonlijke situatie. Weet je niet welke optie het beste of financieel meest interessant is, dan wordt aangeraden een financieel adviseur in te schakelen.

Is een keuken een rendabele investering?

Een keuken vraagt een behoorlijke investering. Belangrijk dus om dit weloverwogen te doen. Een goede vraag hierbij is, is of een keuken een rendabele investering is. Als stelregel kun je hierbij nemen dat hypotheekverstrekkers ongeveer maar met de helft van het geïnvesteerde bedrag rekenen. Een nieuwe keuken laten plaatsen verhoogt dus zeker de waarde van je woning, maar moet je toch vooral voor eigen woninggenot doen.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen