pinterest
De voor- en nadelen van een open keuken

De voor- en nadelen van een open keuken

Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken houden veel mensen zich bezig met de vraag of ze voor een open- of een gesloten keuken moeten kiezen. Een open keuken heeft veel voordelen, zoals een gevoel van ruimte. Wij zetten de belangrijkste voordelen en nadelen van een open keuken voor je op een rijtje zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Afbeelding

Over de open keuken

Een open keuken is, zoals de naam al doet vermoeden, een keuken in een open ruimte. De keuken is niet afgesloten van de woonkamer maar staat in dezelfde ruimte. Dit zorgt gevoelsmatig voor meer ruimte en is zowel prettig in een appartement als in een woonhuis. Door de open keuken sta je tijdens het koken in contact met je gezin of bezoek. Daarnaast is dit type keuken zeer geschikt voor het plaatsen van een kookeiland.

Voordelen van een open keuken

Het grootste voordeel van een open keuken is het open en ruime gevoel in de woning. Van de woonkamer en de keuken maak je één grote ruimte, waardoor je minder muren hebt in de woning. Wat belangrijk is, is dat de keuken en de woonkamer eenzelfde stijl hebben voor een interieur dat een geheel vormt.
Daarnaast is een open keuken erg gezellig. Het koken is een sociale gebeurtenis, waarbij iedereen aan kan schuiven, voor kan proeven of gewoon gezellig even komt kletsen. Zeker als je kleine kinderen in huis hebt, is een open keuken prettig, want deze kun je gewoon in de gaten houden tijdens het koken. Ook restaurants zijn tegenwoordig vaak voorzien van een open keuken, doordat het kijken naar de chef zorgt voor een levendige en energieke ervaring. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan een open keuken.

Nadelen van een open keuken

Je hebt een goede afzuigkap nodig in een open keuken om te voorkomen dat onaangename geuren zich verspreiden tot in de woonkamer. Daarnaast valt ventilatie aan te raden om te voorkomen dat het vocht dat vrijkomt tijdens het koken zich verspreidt naar de woonkamer. Ook hoor je hinderlijke geluiden vanuit de keuken in de woonkamer, bijvoorbeeld als je iets in de blender of in de mixer gooit. Op het moment dat je na het eten gezellig met elkaar op de bank gaat zitten zie je rommel of vuile vaat nog vanuit de woonkamer staan. Hou hier bij het ontwerp rekening mee en zorg dat er voldoende opbergruimte is zodat je hier geen last van hebt.
Ten slotte vinden veel mensen het prettig als de temperatuur in de woonkamer wat hoger is dan in de keuken. Je kunt natuurlijk een raam openzetten in de open keuken als deze in de buurt zit, maar dan krijg je te maken met veel energieverlies. Je kunt energieleveranciers vergelijken om te kiezen voor een aanbieder met het laagste tarief. Door energieleveranciers vergelijken hou jij jouw energiekosten zo laag mogelijk.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen