Welke pan voor welke energiebron?

Alle huishoudens moeten zo snel mogelijk op elektrisch koken en verwarmen. Volgens het Klimaatakkoord worden woonwijken binnen afzienbare tijd allemaal gasloos gemaakt. In 2050 dient Nederland klimaatneutraal te zijn. Wat moet er dan eigenlijk in de keuken gebeuren? Of ben je er al klaar voor?

Welke pan voor welke energiebron? #inductie #inductiekoken 

Elektrisch koken

De overstap van gas naar elektrisch koken wordt in ieder geval kleiner. Nederlanders schaffen steeds vaker een elektrische of inductiekookplaat aan. Was het in 2015 nog iets meer dan de helft van de Nederlanders die voor koken op gas kozen; in 2018 was dat nog maar net iets meer dan een kwart. Het merendeel kiest dus inmiddels voor elektrisch koken. Vroeger vond je het fijner om op gas je eten te bereiden, omdat het sneller en makkelijker was. Tegenwoordig is de snelheid van een inductiekookplaat vergelijkbaar met koken op gas.

Inductie

De voordelen van koken op inductie:

Efficiënt gebruik van de energie.

Is razendsnel warm en net zo snel weer koud.

Hitte-oppervlak even groot als bodem van de pan.

Super makkelijk schoon te houden.

Gewoon ouderwets elektrisch en halogeen koken is veel trager. De inhoud van de pan is niet zo snel warm en de pitten blijven veel langer heet. Hierdoor kun je niet meteen na het koken de plaat reinigen.

De pannen

Niet alleen de manier van koken verschilt, ook de pannen die je dan moet gebruiken zijn anders.

Inductiekookplaat: je moet wel speciale pannen hebben. Bij pannen staat altijd aangegeven of deze voor inductie geschikt is. Belangrijk is in ieder geval dat de bodem vlak is en vlak blijft. De effectiviteit van inductie is namelijk afhankelijk van het contact van de pan met de inductieplaat. Is dat contact onvolledig, dan wordt de inhoud niet goed warm.

Halogeenkookplaat: de pannen moeten een volkomen gladde en vlakke onderkant hebben. Ook hier zijn pannen met een dikke bodem aan te bevelen.

Keramische kookplaat: voor de perfecte warmteoverdracht zijn pannen met een vlakke en gladde bodem nodig.

Elektrische kookplaat: net als bij de keramische plaat is een gladde, vlakke en dikke bodem noodzakelijk

Gaskookplaat: geen speciale pannen

Verder kan worden vermeld dat alle pannen die eerst op een gaskookplaat zijn gebruikt, beter niet gebruikt kunnen worden op elektrische, keramische, halogeen en inductiekookplaten.

Nieuwe inboedel

We worden wel een beetje op kosten gejaagd door al die duurzaamheidsmaatregelen. Een duurdere kookplaat en duurdere pannen. Je zou er een nieuwe inboedelverzekering voor afsluiten. Wat zonder gekheid gewoon een goed idee is. Check of een inductiekookplaat past in je budget en ga na of die in jouw keuken geïnstalleerd kan worden. Dan kun je wat leuke nieuw pannen gaan uitzoeken.

Afbeelding van Eduin Escobar via Pixabay

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen