Een keuken op maat: Wanneer is dit voor u interessant?

Nadat het besluit is genomen een nieuwe keuken te plaatsen, is een afspraak bij een keukenzaak een veelgemaakte eerste stap. Aan de hand van uitgestalde voorbeelden wordt met behulp van een verkopend adviseur een keukenplan uitgewerkt.
De keuken die je daar uiteindelijk besteld, zal uiteraard helemaal volgens jouw smaak zijn. Maar hoe zou een keuken eruit zien, die je volledig zelf ontwerpt? Dit is minder ingewikkeld dan het lijkt. En het grootste voordeel is: je maakt alle keuzes zelf zonder te worden beïnvloed!

Keuken op maat

Hoe maak je een keukenplan?

Als eerste maak je een keukenplan. Wat hierbij belangrijk is, klinkt heel logisch: de keuken moet bij de rest van het huis passen. Is het dan niet gek om de sfeer en opstelling in een keukenzaak te bepalen, samen met iemand die nog niet in huis geweest is? Bij het zelf maken van de keuken krijg je, in je eigen huis, meteen een gevoel bij de keuken. De beschikbare ruimte voor de nieuwe keuken kan erg variëren tussen verschillende woningen in steden en dorpen. In een appartement in Amsterdam past een andere keuken dan in een twee-onder-één kap woning in Weesp. Denk hierbij ook na over je voorkeuren en behoeften tijdens het koken; ben je puur praktisch bezig, of geniet je ondertussen het liefst ook van gezelschap in de woonkeuken?

Bij het maken van het keukenplan is het bepalen van de opstelling de eerste stap. Zorg voor een exacte maatvoering en meet alles meerdere malen na. Vrij bepalend in de opstelling is het gewenste aantal en type apparaten die je wilt plaatsen. Andere zaken om rekening mee te houden zijn: gewenste werkhoogte, opbergruimte, één of twee spoelbakken en de werkruimte. Na het maken van de opstelling volgt het meer esthetische deel van het keukenplan. Welke aanrechtkastjes en welk aanrechtblad past in het interieur en vind je mooi?

De kosten van een keuken op maat

Over de kosten voor het maken van een keuken op maat kan hetzelfde gezegd worden als voor een keuken 'uit de winkel': je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Je bespaart de kosten voor het ontwerp en advies, en kan onderdelen in etappes budgetvriendelijk aanschaffen. Je kan ook kiezen voor een eco keuken, opgebouwd uit duurzame producten. Het valt aan te raden per keukenonderdeel stil te staan bij de kosten en het belang dat je aan dit onderdeel hecht. Voor de één is een grote oven met veel mogelijkheden belangrijk, voor de ander een milieuvriendelijk geproduceerd keukenblad.

Het plaatsen van de keuken op maat

Na het maken van het keukenplan en het bestellen van de apparaten en onderdelen kan de keuken geplaatst worden. Beschik je zelf over het juiste gereedschap, en nog belangrijker, over twee rechterhanden? Dan kan je er voor kiezen om zelf de keuken te installeren. Maar verkijk je niet op het loodgieterswerk en de werkzaamheden met betrekking tot de elektriciteit! De keukenkastjes ophangen is van een compleet ander niveau dan het herverdelen van de groepenkast. Een belangrijk advies is dan ook wel om in ieder geval het loodgieterswerk uit te besteden aan een professional. Kies bij voorkeur voor een lokale loodgieter, die is vaak bekend met het type woning. Woon je bijvoorbeeld in Amsterdam, kies dan voor een loodgieter uit Amsterdam.

Het verleggen van aansluitingen en leidingen is onvermijdbaar bij het plaatsen van een nieuwe keuken. Bij het vernieuwen van een keuken worden de groepen in de meterkast ook regelmatig uitgebreid of komt er een nieuwe verdeling van de belasting per groep. Indien je al over voldoende groepen beschikt kan het plaatsen van een perilex aansluiting door de elektricien aanbevolen worden. Een perilex aansluiting verdeelt de elektrische belasting over twee groepen. Vooral bij de kookgroep wordt veel spanning gebruikt en is een perilex stekker aan te bevelen.

Als het omleggen van de leidingen en het elektra werk afgerond is, kan er begonnen worden met het opbouwen van de keuken. De kastjes kunnen vaak al in een andere ruimte in elkaar gezet worden (plaats de laden en deurtjes pas later!). Indien de keuken in een hoek geplaatst wordt, kan je het beste vanuit die hoek beginnen met het plaatsen van de meubels. Zorg dat alle kasten waterpas zijn, alvorens het keukenblad geplaatst wordt. Hierna zijn de apparaten en de spoelbak aan de beurt. Als laatste plaats je de deurtjes en laden.

Hierna kan je genieten van je keuken op maat. Volledig naar je eigen plan!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen