pinterest
Alles over kookplaten: gas & inductie

Alles over kookplaten: gas & inductie

De technische ontwikkelingen op het gebied van kookplaten volgen elkaar snel op. De keuze in gas- en inductiekookplaten, wokbranders en grillplaten is gigantisch groot. Toch zijn de meest voorkomende technieken nog altijd koken op gas en/of inductie. En combinaties van deze verschillende technieken zijn tegenwoordig ook eerder regel dan uitzondering.

Het verschil tussen koken op gas en inductie

Koken op gas is vertrouwd, makkelijk te regelen en snel warm. Inductie is snel, energiezuinig en heeft weer als pre dat bijvoorbeeld chocolade kan worden gesmolten, zonder dat een au bain Marie-constructie nodig is. Met de huidige modulaire systemen kunnen kookplaten in elke combinatie naast elkaar in het blad worden geïntegreerd. Hiermee wordt de keuze tussen het koken op gas, op een keramische kookplaat of op een inductiekookplaat eigenlijk overbodig. De ideale kookunit van je nieuwe keuken kan nu eenvoudig naar wens worden samengesteld door de verschillende soorten kookplaten, branders, wokbranders, grillplaten en friteuses, desgewenst op verschillende warmtebronnen met elkaar te combineren.

Koken op een gaskookplaat

Gaskookplaten zijn meestal uitgerust met vier, vijf en zes kookzones. Hoe breder de plaat, des temeer ruimte er is voor grote pannen, terwijl verhoudingsgewijs nauwelijks meer werkbladruimte wordt gebruikt. Als antwoord op het feit dat de plaat onder de gasbranders lastig schoon te maken is, is er het gas-op-glas-systeem. Hierbij zijn de gasbranders op een vlakke, makkelijk te reinigen, glasplaat geplaatst. Wanneer je helemaal met de tijd wilt meegaan, kan je ook kiezen voor modellen waarbij de branders rechtstreeks op het werkblad worden gemonteerd, zodat alleen de gasbranders en bedieningsknoppen zichtbaar zijn. Dit unieke concept geeft iedere keuken een uitzonderlijke uitstraling en is ook nog eens bijzonder gemakkelijk te reinigen. 

Inductiekoken

Het koken op inductie combineert de voordelen van koken op gas en van keramisch koken. Bij inductie koken wordt de warmte door een magnetisch veld onder de keramische plaat opgewekt in de panbodem. Daarmee is ook verklaard waarom een inductiekookplaat alleen kan werken met pannen die een stalen of gietijzeren bodem hebben. De kookplaat wordt alleen heet omdat de pan hitte afgeeft.

De inductieplaten zijn zeer nauwkeurig te regelen en zijn eenvoudig schoon te maken. Een inductiekookplaat is bovendien bijzonder geschikt voor mensen die nog wel eens willen vergeten het gas uit te doen: als de pan van een inductieplaat wordt gehaald, schakelt de kookzone automatisch uit. Nieuw zijn de zonevrije inductie-kookplaten, waarmee er een royaal inductie kookvlak ter beschikking komt om te kokkerellen. Groter kookgerei, zoals een ovale braadpan, kan zelfs op twee zones tegelijk worden verwarmd.

Voorbeelden van kookplaten

FotoAlles over kookplaten: gas & inductie

Deze kookplaat van KitchenAid is uniek vanwege de keuze uit inductie en/of gas. Drie krachtige branders, een wok-adapter die ervoor zorgt dat elke wok stabiel blijft, en de veiligheidskleppen die de gastoevoer sluiten bij knoeien met water, zijn enkele functies die deze kookplaat uiterst interessant maken. De doorlopende gietijzeren pannendragers zijn handig bij het verschuiven van zware pannen. Koken en warmhouden van meerdere gangen-diners is geen probleem! Klik op de afbeelding voor meer informatie

FotoAlles over kookplaten: gas & inductie

De nieuwe inductiekookplaten van Miele geven, door de flexibele kookzones, veel vrijheid tijdens het koken. Op de plaat kan een grote pan, twee kleine pannen, een braadpan of een steelpan geplaatst worden. De nieuwe modellen beschikken over twee PowerFlex-zones, die door het aanraken van een toets gecombineerd kunnen worden tot een enkele zone. Klik op de afbeelding voor meer informatie

FotoAlles over kookplaten: gas & inductie

De inbouwlijn Victoria Tradizionale van Smeg heeft nu ook kookplaten met de vijftiger jaren uitstraling. De gaskookplaten zijn voorzien van robuuste pannendragers en vijf branders, waaronder een extra sterke brander. Ook verkrijgbaar in zwart. Klik op de afbeelding voor meer informatie

FotoAlles over kookplaten: gas & inductie

Neff ontwikkelde de FlexInductie-kookplaat die een hoge mate van vrijheid geeft als het gaat om formaat, aantal en verdeling van de pannen. De breedtes van de kookplaten variëren van 60, 80 tot 90 centimeter met maximaal vijf kookzones. Andere accessoires zijn de teppanyaki-plaat en de braadslede met speciale stroominzet. 

FotoAlles over kookplaten: gas & inductie

Losse gaspitten, geïntegreerd in je favoriete aanrechtblad. PITT® cooking biedt voldoende plek voor de pannen. Sterke professionele krachtige branders, eenvoudig schoon te maken en bovenal een eyecatcher in de keuken. Het werkblad kan uit composiet, graniet, beton, terrazzo, glas, keramiek, Corian®, Green Core en nog veel meer keiharde materialen bestaan, het assortiment past altijd. 

FotoAlles over kookplaten: gas & inductie
De nieuwste gaskookplaten van NEFF zijn voorzien van FlameSelect® waardoor de gastoevoer op een intelligente manier te reguleren is en de intensiteit van de gasvlam heel nauwkeurig in te stellen is. Op deze manier past de warmte zich aan het gerecht aan, en niet andersom. Of het nu gaat om biefstuk, pasta of stoofvlees, de gaskookplaat kan heel eenvoudig en precies worden ingesteld – net als bij een elektrische kookplaat. Selecteer een van de negen niveaus en de vlam wordt direct groter of kleiner, afhankelijk van het benodigde kookvermogen.

Meer informatie over kookplaten

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie op het gebied van gaskookplaten en klik op deze link voor voorbeelden van inductie kookplaten. Of  bezoek eens onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

FotoAlles over kookplaten: gas & inductie

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen