pinterest
10 Groene bespaartips voor keukenapparatuur

10 Groene bespaartips voor keukenapparatuur

Bijna iedereen in Nederland vraagt zich af: hoe kan ik thuis comfortabel en duurzaam leven, zonder dat de energiekosten de pan uitrijzen? Keukenmerk Pelgrim speelt hierop in met haar Groene Keuze label, want niet alleen het energielabel bepaalt de duurzaamheid van een keukenapparaat. In dit artikel vertellen we je meer over deze keukenapparaten en laten we je zien hoe je energie en geld kan besparen in de keuken door apparaten slim te gebruiken.

10 x Energie besparen in de keuken.

1. De vaatwasser verbruikt de meeste energie bij het opwarmen van water. Het kan wel tot 50% energieverbruik schelen als je de vaatwasser op de warmwatertoevoer aansluit.

2. Vaatwassers verbruiken relatief veel water en stroom en staan vaak dagelijks aan. Kies daarom voor een (Groene Keuze) vaatwasser met minimaal het C label (voorheen A+++ energielabel). Die bespaart tot wel 45% energie ten opzichte van een 15 jaar oude vaatwasser. Dat is een besparing van ongeveer € 35,- per jaar.

3. Zorg in de koelkast voor een gelijkmatige verdeling van de glazen legplateaus en plaats het voedsel zo dat lucht vrij door de binnenkant van het apparaat kan circuleren. Plaats dus niets tegen de achterwand aan.

4. Kies de juiste temperatuur voor je koelkast en vriezer. De ideale temperatuur van een koelkast is 4 graden. Op deze temperatuur blijven je etenswaren tot wel twee keer langer houdbaar. Stel de vriezer in op -18 graden Celsius. 1 graad lager instellen van temperatuur verhoogt de energieconsumptie met ongeveer 5%.

5. Ontdooi de vriezer gemiddeld 6 keer per jaar, anders kost het veel extra energie om op temperatuur te blijven. Dit voorkom je door te kiezen voor een vriezer met een NoFrost functie, waarbij je nooit meer zelf de vriezer hoeft te ontdooien. 

6. Maak bij het koken zo veel mogelijk gebruik van deksels. Hiermee verlaag je het energieverbruik tot wel 50%. Ga ook slim om met de grootte van je potten en pannen. Koken in een te grote pan voor een klein portie eten is zonde voor de extra energie die nodig is alles op te warmen.

7. Maak slim gebruik van restwarmte. Zet de kookplaat een minuut eerder uit met het deksel op de pan. De garing gaat nog even door omdat de kookplaat nog goed warm is.

8. Denk praktisch: Heb je een oven met een ventilator, dan kan je gemakkelijk op meerdere niveaus tegelijk bakken. Als je de oven toch al gebruikt voor de kip, plaats dan ook de aardappelen in de oven om samen te garen. Zo bespaar je de energie die je nodig had om de aardappelen op bijvoorbeeld de kookplaat te koken.

9. Het dient af en toe te moeten gebeuren maar het is zeker niet het leukste klusje; het schoonmaken van de afzuigkap. Als er veel vet en stof in het filter zit, moet de afzuigkap namelijk harder werken en dat kost meer energie. Wanneer een vetfilter vies is, kost het je al gauw zo’n vijf euro per jaar meer aan energiekosten. Wanneer je af en toe het filter van de afzuigkap schoonmaakt, scheelt dat dus in jouw portemonnee.

10. Zet je afzuigkap niet op het hoogste vermogen bij recirculatie. De filters hebben tijd nodig om alle kookgeuren te binden. Wanneer je een te hoog vermogen gebruikt, worden deze snel ver weggeblazen en kan je toch last krijgen van de nare geurtjes.

Kijk voor meer tips voor dagelijks gebruik op Energie besparen in de keuken - Pelgrim.

5x Pelgrim Groene Keuze keukenapparaten

De gedachte achter het Groene Keuze label van Pelgrim is dat de duurzaamheid van een keukenapparaat niet alleen bepaald wordt door het energielabel maar ook door de Co2 uitstoot. Daarom krijgen nog niet alle producten, maar wel steeds meer, het Groene Keuze label. Om de Co2 uitstoot van een product te bepalen wordt gekeken naar de materialen maar ook welke weg een product af moet leggen voordat het in thuis in de keuken staan. Zo worden de meeste apparaten in Europa gemaakt. 

Deze vijf nieuwe apparaten voor je keuken zijn mooi makkelijk en duurzaam. 

Foto10 Groene bespaartips voor keukenapparatuur

1. Meedenkende vaatwasser

De Pelgrim GVW300L met LED verlichting heeft vuilsensoren die ervoor zorgen dat het wasprogramma vanzelf wordt afgestemd op de vuilgraad zodat je nooit teveel water en stroom gebruikt. De TotalDry functie zorgt voor extra snel en goed droogresultaat dankzij de ventilatoren. 

2. Slimme koelkast

De Pelgrim PKD25178 is een energiezuinige koelkast met ingebouwde slimme sensor die het gebruiksritme bijhoudt en daar de temperatuur van de koelkast op afstemt. In de FreshZone en CrispZone Plus blijven groenten en fruit extra lang houdbaar dankzij het vochtigheidsniveau. Is de deur te lang open, dan geeft het alarmsignaal je een waarschuwing. 

Foto10 Groene bespaartips voor keukenapparatuur

3. Inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging

De Pelgrim IKR4082M in stijlvol matzwart is een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging die zich dankzij de AutoAir aanpast aan de inductiestand. Zo gebruik je nooit teveel energie en blijft je huis toch vrij van kookluchten. 

4. Efficiënte 3-in-1 oven

Waarom drie apparaten kopen als één ook kan? De COS834MAT is een combi-stoomoven met magnetronfunctie. Dat bespaart ruimte, geld en energie in je keuken. De stijlvolle, matzwarte alleskunner 18 ovenfuncties en 140 automatische programma’s met voorgeprogrammeerde bak-, grill- en stoomrecepten.

Lees ook: Mooi makkelijk: de 3-in-1 oven met 100% stoomfunctie!

5. Antraciet afzuigkap

De Pelgrim BSGA970ANT is een slanke matzwarte schouwkap met antraciet glas (RAL7016) met AutoAir. Hiermee bedien je de afzuigkap via de kookplaat. Zo gaat de verlichting van de afzuigkap automatisch aan bij het activeren van de kookplaat en start de afzuiging zodra je start met koken. Bovendien past hij zich automatisch aan de kookstand aan. 

Kijk op pelgrim.nl/groene-keuze voor het volledige Groene Keuze assortiment.

Pelgrim

Pelgrim is thuis in elke keuken

Download de brochure

Brochure downloaden

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen