pinterest

Wat eet men in Japan? Drie traditionele Japanse gerechten.

De Japanse keuken is schijnbaar razend populair. De sushi restaurants komen in de westerse wereld als shiitakes uit de grond. Maar de Japanse keuken is veel meer dan alleen de overheerlijke sushi, sashimi en tempura. Hier zullen we een aantal gerechten van Asian Food Lovers bespreken die traditioneel in Japan gegeten worden.

Yakisoba

Yakisoba is een udon gerecht. Udon is een dikke noodle, die zowel rond als plat gemaakt kan worden. Udon noodles worden gemaakt van tarwebloem gemixt met zout en water. Udon noodles worden in Japan veel, maar ook veelzijdig geconsumeerd als basis in verschillende gerechten. Afhankelijk van het jaargetijde kan het warm of koud opgediend worden. Yakisoba is zo’n traditioneel Japans udon gerecht, dat bovendien makkelijk zelf te maken is. Wil je daarbij echt lekkere noodles eten, kun je die het beste kopen bij specialistische winkels. Begin met Yakisoba moet je sesamzaadjes roosteren, en ui, winterpeen en bosui op de wok doen tot ze beginnen te kleuren. Voeg daarna ook witte kool en taugé aan de wok toe, en verhit ze tot ze ongeveer een derde geslonken zijn. Als laatste mogen shiitake of champions geroerbakt worden. Daarna kun je de sauzen erbij doen: sesamolie, sojasaus, mirin en rijstazijn. Tot slot laat je de noodles kort meewarmen, en hussel je de ingrediënten goed door elkaar. Doe er bij het opdienen de geroosterde sesamzaadjes overheen, en decoreer het geheel met ingelegde gember.

Misosoep

Misosoep, of ‘misoshiru’, in het Japans, is een basissoep die veel voorkomt in de Japanse keuken. De belangrijkste ingrediënten zijn bouillon en sojabonenpasta. Daarbij wordt de sojabonenpasta zorgvuldig doorgeroerd in de bouillon, tot de soep precies de juiste smaak heeft. Omdat er smaakverlies optreedt, mag de soep daarna niet opnieuw opgewarmd worden. De andere ingrediënten kunnen per seizoen wisselen, maar tofoe, shiitakes, zeewier en stengelui zijn er vaak in te vinden. Bij speciale gelegenheden als nieuwjaar worden er speciale misosoep gerechten bereid. De stad Nagoya, tussen Tokyo en Kyoto, is beroemd om haar miso gerechten. Vooral Misokatsu, een specialiteit met varkensvlees, is bekend. In Japanse restaurants in Nederland kun je misosoep vaak krijgen als voor- of bijgerecht, maar in Japan kan het ook als hoofdgerecht geserveerd worden. Daarnaast wordt misosoep, in combinatie met rijst, vaak als ontbijt gegeten. In Japan wordt de soep zelden met een lepel gegeten. De ingrediënten worden met eetstokjes verorberd, en de bouillon wordt daarna uit de kom gedronken.

Okonomiyaki

Dit ingewikkelde woord kan opgedeeld worden in okonomi, wat ‘waar je zin in hebt’ betekent, en yaki, ‘gegrild’. Okonomiyaki is een gegrilde pannenkoek, die je simpelweg kunt bereiden met ingrediënten die jij lekker vindt. In een restaurant betekent dit dat de ingrediënten kunnen verschillen per chef. Daarnaast heb je lokale verschillen, zoals de Osaka en de Hiroshima Okonomiyaki. Bij de Osaka variant worden klassieke ingrediënten door het beslag gemixt, zoals ei, bloem, nagaimo, bouillon en water, aangevuld met groene kool en varkensvlees. Het basisbeslag kun je aanvullen met ‘okonomi’, waar je zin in hebt: vis, groenten of kaas. De Okonomiyaki wordt aan twee kanten gegrild, en afgetobd met lekkere dingen als furikake en okonomiyakisaus. In Hiroshima bestaat de Okonomiyaki uit verschillende lagen. Op de basis wordt kool en varkensvlees gedaan. Daarbovenop komen noodles, en daarbovenop een gebakken ei.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen