pinterest
Tips om energie te besparen in je keuken

Tips om energie te besparen in je keuken

Een hoge energierekening is natuurlijk niet fijn. Daarom kan het geen kwaad om zo nu en dan eens te kijken naar waar in huis je op kunt besparen. We brengen veel tijd door in de keuken, waardoor het goed is om na te denken over waar je op kunt besparen in je eigen keuken. Het is namelijk zeker mogelijk om energie te besparen in je keuken. Hoe je dit kunt doen? Wij zetten wat manieren op een rij, dus lees snel verder!

Goed isoleren

Ten eerste is het van belang dat je jouw huis en de keuken voorziet van een goede isolatie. Je kunt hierbij denken aan kleine isolatiemaatregelen zoals het plaatsen van tochtstrips, maar ook de grote isolatiemaatregelen zijn goed om te overwegen. Dit zijn dingen als bijvoorbeeld de isolatie van je vloer, kruipruimte isolatie en spouwmuurisolatie. Omdat je met een goede isolatie van je woning warmteverlies en vocht- en tochtproblemen kunt voorkomen, hoef je de verwarming niet heel hoog te zetten. Door de isolatie krijgt de woning en keuken al snel een aangename temperatuur en hierdoor kun je dus flink besparen op energie en dus de energiekosten. 

Kookplaat en afzuigkap slim gebruiken

Waar je energie mee kunt besparen in je keuken, zijn de kookplaat en afzuigkap. Als je graag energie wilt besparen, is het een aanrader om te kiezen voor een inductiekookplaat. Waarom? Omdat deze kookplaat zelf geen warmte genereert. Als je een elektrische of keramische kookplaat hebt, is het handig om de restwarmte hiervan te gebruiken. Zet deze kookplaten tijdig uit als je gerecht bijna klaar is. Omdat deze kookplaten nog best lang warm blijven, kun je deze restwarmte nog prima gebruiken om jouw gerechten af te ronden. Naast een kookplaat kun je ook met een afzuigkap energie besparen in de keuken. Dit kun je doen door deze niet onnodig op de hoogste stand te zetten, niet langer aan te zetten dan nodig en na het koken gelijk weer uit te zetten.

De vaatwasser goed vullen

Hoe je ook energie kunt besparen in de keuken, is door alleen een volle vaatwasser aan te zetten. Het is tenslotte zonde om deze vaatwasser energie te laten verbruiken wanneer de vaatwasser lang niet vol zit. Ook hebben veel vaatwassers van tegenwoordig een eco-programma, waarmee je dus energie kunt besparen. 

Juiste pannen gebruiken

Een snelle manier om ook wat energie te besparen in de keuken, is door het juiste formaat pan te gebruiken voor het klaarmaken van je gerechten. Als je maar weinig hoeft klaar te maken, gebruik dan vooral een kleine pan. Anders verbruik je onnodig veel gas, stroom en water. 

Steek stekkers alleen in het stopcontact wanneer nodig

Grote kans dat je apparaten in je keuken hebt staan waarvan de stekker altijd in het stopcontact zit. Dit is zonde, want deze apparaten gebruiken op deze manier onnodig energie. En dat terwijl je wellicht op dat moment niet eens gebruik maakt van een van deze apparaten. Probeer als je energie wilt besparen voortaan om de stekkers er alleen in te doen wanneer je daadwerkelijk gebruik maakt van je bijvoorbeeld je koffiemachine, broodrooster of andere apparaten. Zo kun je best wat energie besparen. 

Energiezuinige apparaten kopen

Heb je nieuwe apparaten nodig in de keuken? Als je graag energie wilt besparen in de keuken, is het dan een aanrader om te kiezen voor energiezuinige toestellen. Het aanbod hierin wordt steeds groter, dus je hebt hier al genoeg keuze in. Hoewel de aankoop misschien wat duurder is, kun je hier wel veel meer energie mee besparen. Je haalt deze investering er dan ook vaak snel weer uit. 

Het inschakelen van een goede isolatiespecialist voor het perfect isoleren van je woning en keuken, de kookplaat en afzuigplaat slim gebruiken, de vaatwasser goed vullen, de juiste pannen gebruiken, stekkers alleen in het stopcontact doen wanneer nodig en energiezuinige apparaten kopen: het draagt bij aan meer energiebesparing in de keuken. Maak zeker gebruik van deze tips, want het kan jou erbij helpen om die energierekening lager te krijgen!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen