pinterest
Multiplex gebruiken in de keuken

Multiplex gebruiken in de keuken

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een duurzame(re) manier van leven. Ook als het aankomt op het maken van keuzes met betrekking tot interieur, is dit het geval. Als je in je eigen huis aan het verbouwen bent, kun je met dit in je achterhoofd ook kiezen voor een duurzaam materiaal als multiplex. Zeker in de keuken is dit stevige bouwmiddel een goede basis. 

Afbeelding

Wat is multiplex?

Multiplex platen zijn gemaakt van dunne lagen aan elkaar gelijmd houtfineer. Hoe dikker de multiplex, hoe steviger het is en hoe meer gewicht het kan dragen. Het is een veelzijdig boutmateriaal, wat je voor meerdere doeleinden in kunt zetten. Daarnaast is het ook nog eens betaalbaar.

Soorten

De meest voorkomende soorten multiplex hout zijn;

  • Berken: Berken multiplex heeft een rustig uiterlijk, is vlak en ook nog eens gemakkelijk te zagen. Het bestaat uit perfect geschuurd berken en is licht van kleur.
  • Russisch berken: Deze platen zijn zeer geschikt voor het maken van meubels. Dit is voornamelijk vanwege de prachtige vlamtekeningen.
  • Populieren: Dit soort multiplex is stevig en laat zich makkelijk verwerken. Het is ook licht van gewicht.
  • Pontprime: Deze lichte stabiele plaat, wordt vaak toegepast bij het fabriceren van meubels, standbouw en caravanbouw.
  • Hardhout: Deze platen zijn opgebouwd uit een mix van veelal tropische houtsoorten.
  • Elliottis pine: Een redelijke grof opgebouwde plaat. Dit type plaatmateriaal is minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld meubels, omdat deze in het zicht staan.
  • Buigtriplex: Dit wordt gebruikt om ronde vormen en andere gebogen constructies te kunnen maken.
  • Vuren:  Deze plaat leent zich uitstekend voor tijdelijke oplossingen, zoals het dichtmaken van raamkozijnen. Verder wordt het ook gebruikt voor het maken van plafonds of het plaatsen van voorzetwanden.

Duurzaam

Multiplex is duurzaam door de manier waarop het hout wordt gewonnen. Men gebruikt namelijk tijdens het productieproces, ook de stukken hout die wat minder goed zijn. Dit wordt verwerkt in de binnenlagen. Op deze manier gaat er dus geen hout verloren. Deze manier van produceren zorgt ervoor dat de prijzen een stuk lager liggen dan bij ander hout. Om het proces af te maken, kiest men ook vaak voor hout dat wordt gewonnen uit duurzaam beheerde bossen en daarnaast wordt het ook vaak lokaal geproduceerd. 

Multiplex gebruiken in de keuken

Je kunt multiplex op verschillende manieren gebruiken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van een vloer. Multiplex is vele malen goedkoper dan een dure massief houten vloer en iedereen kan met dit materiaal werken. Leg met multiplex een mooie planken of parketvloer en je hebt al een goede basis voor je keuken. 

Multiplex is vaak gemaakt van hardhout, met de eigenschappen van bronhout. Dit laatste zorgt voor de verschillende kleuren en patronen. Uitermate geschikt dus om keukenkastjes van te maken. En mocht je alles een kleurtje willen geven, dan is dat ook gemakkelijk te realiseren met verf. 

Als je je aanrecht van multiplex maakt, dan is het verstandig om het hout te impregneren. Je maakt op deze manier alles waterdicht, wat wel zo handig is in een keuken. Zorg er tevens voor dat alles goed geschuurd is! 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen