Houten snijplank schoonmaken

Houten snijplanken zijn een onmisbaar hulpmiddel in elke keuken. Ze zijn niet alleen een stijlvolle versiering, maar ook een belangrijk hulpmiddel voor het snijden en bereiden van voedsel. Ze kunnen duur zijn, maar als ze goed worden onderhouden, kunnen ze een leven lang meegaan. Hieronder staan ​​enkele tips over hoe je jouw houten snijplank kunt onderhouden. 

Ten eerste is het belangrijk om jouw snijplank na ieder gebruik goed schoon te maken. Gebruik lauw water en een mild schoonmaakmiddel en maak de plank grondig schoon. Zorg er ook voor dat je alle resten van het voedsel verwijdert, zodat er geen bacteriën achterblijven. Als de snijplank erg vuil is, kun je een borstel of schuursponsje gebruiken.

Ten tweede is het belangrijk om de plank te laten drogen voordat je hem opbergt. Als je het hout nat laat, kan het gaan rotten. Om de snijplank te voorzien van een extra beschermlaagje, kun je hem na het reinigen, insmeren met olie. Zodra de plank droog is, kun je deze oliën met een goede kwaliteit houtolie. Olie beschermt het hout tegen schimmel en vocht en zorgt ervoor dat het er mooi uitziet. 

Ten derde is het noodzakelijk om de snijplank regelmatig te onderhouden. Alleen afspoelen en schoonvegen is niet voldoende om de kwaliteit van je snijplank op ten duur te behouden. Het is daarom van belang om je houten snijplank één keer in de 2 tot 4 maanden grondig schoon te maken. Voor de grote schoonmaak heb je citroensap of witte azijn, (zee)zout en een keukenpapier of schone vaatdoek nodig. Hieronder lees je stap voor stap hoe je een houten snijplank schoonmaakt:

  1. Stap 1 is het insmeren van de houten snijplank met citroensap of witte azijn.
  2. Strooi hier vervolgens een handje zeezout bovenop.
  3. Pak nu het keukenpapier of schone vaatdoek en wrijf hiermee het citroensap of azijn in de snijplank.
  4. Wacht vervolgens 15 minuten, terwijl je wacht wordt de plank grondig gereinigd.
  5. Spoel na de 15 minuten de plank af onder de kraan en maak de snijplank goed droog met een keukenpapier of een theedoek.

En voilà, je snijplank is nu grondig gereinigd en ontdaan van alle bacteriën, vlekken en geuren. 

Ten slotte is het belangrijk om de plank te bewaren in een droge, koele omgeving. Hout kan gemakkelijk rotten als het te veel wordt blootgesteld aan vocht of warmte. Probeer de plank dus op een koele, donkere plek op te bergen. Het is ook een goed idee om een luchtige doek of zak over de plank te leggen om ervoor te zorgen dat deze droog blijft.

Houten snijplanken zijn een waardevol hulpmiddel voor elke keuken. Onderhoud hem goed, zodat je een leven lang kan genieten van jouw mooie, houten snijplank.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen