5 belangrijke aandachtspunten bij het verbouwen van je huis en keuken

Als je een nieuw huis koopt, is de keuken vaak één van de belangrijkste elementen. Niet alleen omdat de keuken vaak een prominente plaats inneemt; het is ook de plek waar je maaltijden bereidt, samenkomt met familie en vrienden, en waar je vaak veel tijd doorbrengt. Daarom is het belangrijk om de keuken te kiezen die past bij jouw levensstijl en behoeften.

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning wordt er veel gekozen om het huis (deels) te verbouwen. Dit omdat je waarschijnlijk een woning koopt die niet helemaal jouw smaak is. Stel jezelf de vraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen en is het haalbaar om direct voor een nieuwe keuken te kiezen? Staat de keuken momenteel op de juiste plaats of wil ik deze op een andere plek? Als je gaat voor die nieuwe keuken op een andere plek houd dan rekening met het volgende:

1. Plannen

Plan de keuken vroeg in het proces: Als je de keuken wilt verbouwen, is het belangrijk om dit zo vroeg mogelijk in het proces te plannen. Zo kun je rekening houden met de afmetingen van de nieuwe keuken en kun je eventueel leidingwerk op de juiste plek laten aanleggen. Als je een aannemer hebt ingeschakeld voor de verbouwing, is het belangrijk om goede afspraken te maken over de planning en de werkzaamheden. Zo voorkom je dat de verbouwing vertraging oploopt en kun je snel weer genieten van je nieuwe keuken.

2. Aansluitpunten

De locatie van de stroom- en wateraansluitingen kan van invloed zijn op de plaatsing van de keuken. Zorg ervoor dat je de aansluitingen op de juiste plek hebt en dat ze goed bereikbaar zijn. Nieuwe aansluitingen laten maken, is een flinke investering. Vaak moet er dan ook worden opgebroken in de vloer, wanden of plafond. Een hoekkeuken vervangen door een kookeiland brengt dus ook extra installatiekosten mee. Zorg ook voor voldoende stopcontacten. In de keuken heb je vaak veel stopcontacten nodig voor de verschillende apparaten. Kies voor strategische plekken. Zo kan je aan de zijkant van je keuken extra stopcontacten laten zetten voor apparaten.

3. Toegankelijkheid

Het is belangrijk om te zorgen dat de keuken gemakkelijk toegankelijk is. Dit betekent dat er voldoende ruimte moet zijn om rond de keuken te lopen, vooral als er meerdere mensen tegelijkertijd in de keuken zijn. Een keuken midden in de woonkamer is momenteel erg hip! Zorg in ieder geval wel voor ongeveer een meter ruimte aan beide kanten. En zorg voor voldoende ruimte voor apparatuur en opslag, zodat er genoeg werkruimte is om comfortabel te kunnen koken.

4. Verlichting

Zorg voor genoeg keukenverlichting en dus voldoende lichtpunten boven de keuken. Een goed verlichte keuken voorkomt ongelukken zoals snijwonden en brandwonden tijdens het koken. Bekijk daarom of er ramen zijn waar daglicht binnenkomt en of deze ramen zorgen voor voldoende lichtinval. Zo niet, overweeg dan om extra verlichting te installeren. Houd dus rekening met hoe het huidige elektriciteitsnetwerk in je woning is geregeld.

5. Ventilatie

Ventilatie is een essentieel onderdeel. Het is belangrijk om voldoende ventilatie te hebben in de keuken, zodat dampen en geuren kunnen worden afgevoerd. Zorg daarom dat er voldoende ramen zijn en overweeg het installeren van een afzuigkap. Veel keukens hebben tegenwoordig een ingebouwde ventilatie bij of boven de kookplaten.

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen