Moderne vaatwassers: krachtig tegen vuil

Moderne vaatwassers: krachtig tegen vuil

Een vaatwasser ontbreekt vrijwel niet meer in de huidige keuken. Zeker niet nu de  recentere modellen zuiniger met energie en water zijn dan ooit en allang geen milieuonvriendelijke apparaten meer zijn. Bij de huidige afwasmachines kan water al worden hergebruikt en de hoeveelheid water en afwasmiddel kan automatisch op de vervuilingsgraad worden afgestemd. Het nieuwste van het nieuwste is de vaatwasser die op de warmwaterleiding wordt aangesloten en het water dus niet eerst hoeft te verwarmen. En dan zijn er nog de vaatwasmachines met een versnelt droogproces, dat bespaart tijd én energie. De zuinigere vaatwassers zijn dan misschien wat duurder in aanschaf, maar dat bedrag verdien je vanzelf terug doordat er minder elektriciteit en water wordt gebruikt per afwasbeurt.

Intelligente en zuinige vaatwassers

Een vaatwasser kent verschillen in capaciteit (de hoeveelheid couverts die erin passen), het aantal programma's, de hoogste afwastemperatuur en de indeling van de afwasmachine zelf. Er zijn eenvoudige uitvoeringen die gewoon afwassen en drogen, maar er zijn ook slimme vaatwassers die 'meten' hoe vuil de afwas is en op basis daarvan de intensiteit van het programma bepalen. Of vaatwassers met korte programma's, speciale energiezuinige programma's of een apart programma voor een halve belading. Zestig centimeter breed is standaard, 45 cm breed is er ook.

Vrijstaand of inbouw

Er zijn vrijstaande vaatwassers en inbouwvaatwassers. Een vrijstaande machine kun je meteen plaatsen en aansluiten op kraan, waterafvoer en een geaarde elektriciteitsaansluiting. Vaak is een vrijstaand model geschikt voor onderbouw. Dat betekent dat de afwasmachine kan worden geplaatst onder een standaard werkblad van 60 centimeter diep. Een geïntegreerde vaatwasser is nog herkenbaar vanaf de buitenkant. De deur oogt precies hetzelfde als de rest van de keuken, alleen is aan de randen nog te zien dat er een afwasmachine achter de deur zit. Soms zit de bediening aan de buitenkant in een frontpaneel. Een volledig geïntegreerde afwasmachine is niet herkenbaar vanaf de buitenkant. De voorkant oogt precies zoals alle andere keukenkastjes. De bedieningsknoppen van de vaatwasser zijn onzichtbaar weggewerkt in de bovenkant van de deur. Handig: de vaatwasser iets hoger inbouwen dan normaal. Dat scheelt bukken en tillen.

Tip van UW Keuken

Houd bij aanschaf ook rekening met de indeling van een afwasautomaat. Zo is het handig als de korven in hoogte verstelbaar of opklapbaar zijn. Hoge pannen en wijnglazen op hoge voet kunnen dan zonder problemen een plaatsje krijgen. Er zijn modellen waarbij de bestekkorven los te plaatsen zijn, maar er zijn er ook met een aparte uittrekkorf voor bestek. Last but not least: de hoeveelheid lawaai die een machine maakt is iets om op te letten. Vooral als het apparaat in een open keuken of woonkeuken komt te staan. Fluisterstil is dan wel zo aangenaam.

 Inbouw vaatwasser | Smeg   Afwasautomaat | Neff 
 Miele afwasautomaat    Intgreerbare afwasautomaat XXL | Miele


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP