pinterest
Koken met stoom: lekker en gezond

Koken met stoom: lekker en gezond

We zijn ons steeds bewuster van het belang van gezond eten. De huidige stoomovens zijn het antwoord op deze trend in de keuken. Door stomen blijven smaak, structuur, kleur en voedingsstoffen behouden. Vet hoeft niet te worden toegevoegd en daardoor blijven de gerechten gezond en mager. Koken, sudderen, ontdooien, opwarmen, pocheren, bakken en braden, het kan allemaal met de huidige stoomovens.

Lekker en gezond eten

Vroeger werden stoomovens vooral gekocht door mensen, die zeer bewust met eten omgingen. Tegenwoordig is deze oven in veel keukens te vinden. Het is een opkomende trend, die is ontstaan doordat men zich steeds meer begint te beseffen wat het belang is van gezond eten. Omdat het voedsel niet in het water ligt, blijven voedingsstoffen, vitamines en mineralen veel beter bewaard. De consumentenbond bevestigt zelfs, dat sommige groenten na bereiding met stoom 50 procent meer vitamines bevatten dan groenten die in water zijn gekookt. Stomen is een lichte manier van koken, want vet en boter zijn niet meer nodig. Dat is niet alleen gezonder, de meeste mensen vinden dit ook veel lekkerder. Eten laten aanbranden of droog laten koken is geen optie meer. Luchtjes in de keuken zijn grotendeels verleden tijd en het keukenwerkbladis meer opgeruimd. Alleen als je houdt van lekker roeren in de dampende pannen, is het best een ongezellige manier van koken. Wanneer je dat geen groot gemis vindt, kan de stoomoven een uitkomst zijn.

Verschillende soorten stoomovens

Er zijn drie verschillende type stoomovens: de hoge druk oven, de drukloze stoomoven en de combi stoomoven. De eerste werkt als een soort moderne snelkookpan: bij een temperatuur van boven de 100 graden stoomt hij al twee keer zo snel, dat is de helft of één derde van de kooktijd. De drukloze stoomoven is in ieder geval goedkoper, maar stoomt wel langzamer. Hierdoor kan tijdens het gaarproces de deur worden geopend, wat natuurlijk een voordeel is bij het bereiden van gerechten met verschillende bereidingstijden. Dit type stoomoven is bij de meeste fabrikanten verkrijgbaar en wordt, net zoals de stoomoven met hoge druk, vaak verkocht in combinatie met een gewone oven. De combi stoomoven biedt een combinatie van hete lucht en stoomfunctie voor bakken, stomen, grillenen slow cooking. Hiermee kunt u zowel stomen als bakken, dus je kunt in deze oven ook taarten bakken of gerechten met een krokant korstje maken. De gaartijd van deze oven is ongeveer 20% korter dan die van een gewone stoomoven.

Koken met stoom

Stoomovens zijn perfect te gebruiken bij vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld rijst. Ze hebben vele voordelen, maar de meningen blijven verdeeld. Het is niet altijd zo dat het eten met een stoomoven sneller klaar is. Met sommige stoomovens duurt het koken langer dan bij het traditionele koken op een gasplaat. “Slow cooking” is een veel gebruikte term voor koken met een stoomoven. 

TIP van UW keuken

Sommige stoomovens hebben een waterreservoir, maar hoge druk stoomovens hebben een vaste wateraansluiting en afvoer nodig. Wanneer dit niet tot de mogelijkheden behoort, is een vrijstaande stoomoven een goed alternatief.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen