pinterest
Koelen en vriezen Special

Koelen en vriezen Special

Bij het aanschaffen van een koelkast en vriezer is het belangrijk om rekening te houden met het aantal personen dat het huishouden telt. Het is ook handig om eerst goed na te denken over de voorraadvorming. En het oog wil ook wat. 

Voorbeelden van koelkasten

Onzichtbaar inbouwen is alvast een optie. Maar kiezen voor zo’n vrijstaande koel/vriescombinatie in professioneel roestvrij staal of juist in een opvallende kleur kan natuurlijk ook. Extra brede tweedeurs koelkasten of een klein tafelmodel, vrijstaand of inbouw en koelkasten met verschillende temperatuurzones en andere technische snufjes; het is er allemaal. Klik op de foto voor meer informatie over de afgebeelde koelkast!

FotoKoelen en vriezen Special
Liebherr side-by-side koel-vriescombinatie

Koelkasten
zijn er in alle kleuren van de regenboog, waaronder aluminium en roestvrij staal. Er zijn bijvoorbeeld prachtige retro-modellen, felle kleuren en zelfs exemplaren met allerlei prints.

FotoKoelen en vriezen Special
En wat te denken van de vrijstaande tweedeurskoelkasten, compleet met ijsblokjes- en watermachine: de uit Amerika overgewaaide side-by-side.

Kiezen voor de indeling

Koelkasten en diepvriezers hebben steeds vaker een afwijkende indeling. Rollende flessen behoren tot het verleden met handige flessenrekken en ook zijn er steeds meer kasten met aparte vakken, lades en rekken voor verschillende levensmiddelen. Bekend is de groentelade, die bij enkele modellen is voorzien van een geribbelde bodem, waardoor de groente meer lucht krijgt, ook aan de onderkant. Er zijn ook koelkasten met lades. Daar past veel in en ook de achterste artikelen zijn makkelijk bereikbaar. Nadeel kan zijn dat u door te stapelen niet helemaal kunt overzien wat erin zit.

Technische snufjes

Moderne koel/vriescombinaties hebben gescheiden koelsystemen en zijn daardoor onafhankelijk van elkaar in te stellen. Ook binnenin de koelkast heerst niet per se een gelijkmatige temperatuur. Zelfs de luchtvochtigheid kan variëren. Verschillende zones zijn ideaal. Een droge koudezone van net boven het vriespunt is ideaal voor het bewaren van vlees en vis. Zo’n zelfde zone, maar dan met een hoge luchtvochtigheid, is perfect voor groente. In koudezones blijven levensmiddelen gemiddeld twee keer zo lang goed als in een gewone koelkast met een temperatuur van rond de vijf graden Celsius. Een koelkast met verschillende temperatuurzones verbruikt wel meer stroom dan een conventioneel model. Liever een gelijkmatig binnenklimaat? Kies dan een kast met luchtcirculatie. Voordeel is dat nieuwe producten dan sneller op temperatuur zijn. Met de no-frosttechniek behoort het ontdooien van de vriezer tot het verleden. Het intelligente systeem zorgt daar continu zelf voor door middel van luchtcirculatie. Wat dit systeem nog prettiger maakt, is dat bevroren producten niet aan elkaar vriezen en er geen rijpvorming of ijsafzetting ontstaat.

Belangrijk om te weten

Bij een gemiddeld gebruik van een koelkast is een inhoud van 60 liter per persoon ongeveer de norm. Ter illustratie: een tafelmodel koelkast heeft een netto inhoud van rond de 130 liter. Ook de plek waar de koelkast of vriezer komt te staan is van belang. De omgevingstemperatuur is namelijk van invloed op het functioneren van het apparaat. Plaatsing in een warme keuken vraagt om een andere klimaatklasse dan een koele bijkeuken. En dan is er nog zoiets als de beschikbare ruimte. In een kleinere keuken betekent een tafelmodel of onderbouwkoelkast extra werkblad. Een nadeel is de beperkte vriescapaciteit, al is het mogelijk ook eenzelfde model vriezer naast de koelkast te plaatsen. Het populairste model is de koel/vriescombinatie, waarbij de koelkast boven het vriesgedeelte is geplaatst.

Tip van UW keuken

Een aandachtspunt bij de aanschaf van een diepvriezer is de invriescapaciteit. Internationaal is afgesproken dat een vriezer in 24 uur minimaal 4,5 kilo voedingsmiddelen per honderd liter inhoud moet kunnen afkoelen van + 25°C tot -18°C. Met sterren wordt aangeduid wat de capaciteit per lade of vak is. In zogenaamde snelvriesvakken kunt u producten zeer snel invriezen. Smaak en kwaliteit blijven op die manier optimaal behouden. Een aantal modellen heeft programma’s voor het versneld koelen of invriezen van producten. Als het gewenste resultaat is bereikt schakelt het apparaat automatisch weer terug naar de juiste temperatuur.

Inspiratie en informatie

Voor meer informatie en inspiratie op het gebied van koelkasten en vrieskasten kunt u kijken naar "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

FotoKoelen en vriezen Special

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen