pinterest
Alles over afzuigkappen

Alles over afzuigkappen

Een goede afzuigkap is onmisbaar voor elke keuken. Gelukkig zijn ze er in vele soorten en maten en is er aan technische snufjes geen gebrek. Eilandschouwen voor een kookeiland, inbouw afzuigkappen, wandschouwen of een afzuigsysteem in het keukenwerkblad; voor elk keukenontwerp is een geschikt model te vinden. Afzuigkappen met een interne motor met luchtafvoerkanaal, modellen met een fluisterstille externe motor of met een recirculatiekap waarbij helemaal geen afvoer nodig is. Vooral voor een keuken die in open verbinding staat met de woonkamer of andere ruimtes in huis is een goed ventilatiesysteem onmisbaar.

Vele soorten en modellen

Voor elk keukenontwerp is een ander model kap te vinden. Voor het kookeiland zijn er eilandschouwen in alle soorten en maten. Soms zijn ze nauwelijks te herkennen, omdat ze bijvoorbeeld het uiterlijk van een designlamp hebben.  Anderen zijn ingebouwd in het plafond of elektronisch in hoogte verstelbaar.

FotoAlles over afzuigkappen
Wave Kitchen Products

Werkbladschouwen

Wie liever geen afzuigsysteem boven het kookeiland wil hangen of geen kap boven de kookplaat wil, wordt op zijn wenken bediend met zogenaamde werkbladschouwen. Er zijn luchtig ontworpen bladschouwen, die bovenop het werkblad gemonteerd kunnen worden. En de in het werkblad geïntegreerde kappen lijken echt een trend te gaan worden. Wanneer u begint te koken komt de kap uit het blad te voorschijn en gaat zijn werk doen. Het design is dus de minste zorg: er is altijd wel een uitvoering te vinden die naadloos in het keukenontwerp past. En zo niet, dan is er nog maatwerk mogelijk. De techniek vraagt meer aandacht want daarmee staat of valt het gebruiksgemak.

Recirculatie of luchtafvoer

De standaard afzuigkap heeft een interne motor en een luchtafvoerkanaal: de motor zuigt de vervuilde lucht aan langs een vetfilter. Hierna wordt de gefilterde lucht via het afvoerkanaal naar buiten geleid. Afzuigkappen met een externe motor hebben als voordeel dat je ze nauwelijks hoort. Een recirculatiekap zuigt vet, kookluchtjes en vocht af met behulp van een koolstoffilter. Voordeel is dat er bij dit systeem geen afvoer nodig is.  Nieuw zijn de systemen met katalysator, waarbij de geuren uiteen vallen en veelal aanwezige verontreinigingen (bacteriën, schimmelsporen, virussen) worden vernietigd en de gezuiverde lucht wordt teruggegeven aan de ruimte. Een afvoerkanaal naar buiten is hierbij dus niet nodig.

FotoAlles over afzuigkappen

Voor alle systemen geldt: hoe krachtiger de motor, hoe groter het luchtreinigende effect doorgaans is. De capaciteit van het afzuigsysteem dient als basisregel tien keer – en bij gebruik van bijvoorbeeld een grill, friteuse of wokbrander zelfs twintig keer – de inhoud van de betreffende ruimte per uur te kunnen verversen. Bij een grote of open keuken ligt dit nog genuanceerder. Er zijn trouwens ook afzuigkappen met sensoren die de afzuigkracht automatisch instellen.

Inspiratie en informatie

Voor meer informatie en inspiratie op het gebied van afzuigkappen kunt u kijken naar "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

FotoAlles over afzuigkappen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen