pinterest
Alles over werkbladen

Alles over werkbladen

Keukenwerkbladen van hout, beton, natuursteen of kunststof geven de keuken sfeer. Omdat de werkbladen in de keuken het meest gebruikt worden, moeten ze tegen een stootje kunnen, makkelijk te onderhouden zijn en bestand zijn tegen hitte, vlekken, zuren en krassen. Met de huidige technieken  is het allemaal mogelijk. Ook spoelbakken, inbouwapparatuur en zelfs branders zijn tegenwoordig perfect te integreren in het keukenblad. De keus is groot en daarom heeft UW keuken voor u een overzicht gemaakt van de verschillende materialen en mogelijkheden.

Natuursteen

Natuursteen kent een grote populariteit in de huidige keukens. Natuursteen is een verzamelnaam voor veel verschillende steensoorten. In de keuken wordt vooral graniet toegepast: een sterk en duurzaam materiaal met een glanzend of mat oppervlak. 

Omdat natuursteen – zoals de meeste steensoorten – poreus is, wordt het na het polijsten voorzien van een beschermende siliconenlaag. Hierdoor is het goed bestand tegen zuur, hitte en krassen. Ook marmer en Belgisch hardsteen worden gebruikt voor werkbladen. Deze zijn minder hard dan graniet en gevoeliger voor vetten en zuren en daarom krasgevoelig

Hout

Hout in de keuken voert de boventoon. De voornaamste kwaliteit van hout is dat het een warme sfeer creëert en in elke stijl kan worden toegepast. Ook een houten keukenwerkblad wordt steeds vaker gezien in de huidige keukens. Er is een grote verscheidenheid aan houtsoorten en kleuren. Dat gaat van licht essen tot donker noten en alles ertussenin. Hout is krasgevoelig en reageert op vocht en temperatuurschommelingen. Een goede voorbewerking (lakken of oliën) is daarom essentieel. De duurzaamheid is afhankelijk van de hardheid van de houtsoort.

Kunststof: Toplaminaat of HPL

Hoewel hout en natuursteen populair zijn, zijn de werkbladen van kunststof al jaren favoriet. Hout, natuursteen en keramiek kunnen met de moderne technieken moeiteloos worden nagebootst. De houtrepro's en steenrepro's en andere kunststof bladen zijn onderhoudsvriendelijk, betaalbaar, slijt- en krasvast en hygiënisch. Kunststof bladen hebben een onderlaag van bijvoorbeeld mdf. Daarop wordt een kleur of print aangebracht en een kunststof toplaag.

Lichtgewicht Toplaminaat

Het nieuwste van het nieuwste op het gebied van werkbladen van Toplaminaat, zijn de lichte - tot wel 60 mm dikke - kunststof bladen gemaakt van hdf.  Deze bladen zijn niet opgedikt en zijn daarom vele malen lichter dan de standaard dikke werkbladen en ook milieuvriendelijker dan zelfs de dunnere bladen. De randen van de bladen worden afgewerkt met een lijst, een  waterkering of een "gefrijnde"randlijst. Doordat kunststof bladen in talloze kleuren en prints verkrijgbaar zijn, is er voor elke keuken een geschikt blad te vinden. Houd er rekening mee dat goedkopere bladen vaak een onderlaag van spaanplaat hebben. Kunststof wordt ook wel verkocht onder de naam Toplaminaat of HPL.

Beton

Een werkblad van beton geeft de keuken een industrieel uiterlijk. Trend zijn tegenwoordig ook de houten keukens met een betonnen werkblad: strak en sober met een warme sfeer. Betonnen aanrecht- en eilandbladen zijn erg gewild door hun uitstraling en het materiaal. Belangrijke kenmerken zijn: geen scheurvorming, krasvast, hittebestendig  en sterk verminderde kans op vlekken door impregneermiddelen. Bovendien is beton ook erg geschikt voor de inbouw van branders in het werkblad; het zogenaamde PITT Cooking of I Cooking. Ook kunnen spoelbakken naadloos worden meegegoten. De kleur van beton loopt van licht- tot donkergrijs. Nieuw is het LightBeton dat zo'n 60% lichter is dan standaardbeton. Toch is het minstens zo robuust en onverwoestbaar. Het is een glasvezel versterkt betonsteen met een kern van lichtgewicht hardschuim. Maar al is de samenstelling anders, de uitstraling is hetzelfde.

Roestvrij staal (RVS)

Roestvrij staal is hygiënisch en watervast en geeft de keuken direct een moderne en strakke uitstraling. RVS spoelunits en inbouwapparatuur zijn bijna naadloos te integreren in het  blad, dat in verschillende afmetingen en met een enorme verscheidenheid aan diktes, waterkeringen en oppervlakte afwerkingen kan worden vervaardigd. Rechte bladen, hoekbladen, bladen met rondingen en eilandbladen; met RVS is veel meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. Het is zeer onderhoudsvriendelijk materiaal; schoonhouden met water en zeep (afwasmiddel) volstaat dan ook in de meeste gevallen. Er kunnen echter vingerafdrukken en/of vlekken achterblijven. Om deze weg te werken, zijn er speciale RVS onderhoudsmiddelen. Het is belangrijk hiernaar te vragen bij een keukenspeciaalzaak. Wanneer het RVS blad 1x in de week wordt gereinigd met een RVS onderhoudsmiddel, is dit meer dan voldoende.

Glas

Niet meer weg te denken zijn de werkbladen van thermisch gehard glas. Deze zijn behalve hygiënisch zeer kras- en slijtvast. De dikte varieert van 10 tot 20 mm. Het glas kan mat of glanzend worden afgewerkt. De onderzijde is voorzien van een gekleurde coating. Ook zijn er bladen waarbij het glas op een watervaste onderlaag wordt gelijmd. Glazen bladen zijn in alle kleuren en vele dessins verkrijgbaar. (meer)

Composiet

Composiet is een mengsel van kwarts-, steen- of granietkorrels en een bindmiddel. Het is er in vele kleuren. De afwerking kan zowel mat als glanzend zijn. Kwartscomposiet bladen worden onder verschillende namen verkocht, vaak eindigt de merknaam op ‘stone’. Als er gebruik wordt gemaakt van steenkorrels en meer dan 5% bindmiddel is er sprake van kunststofcomposiet of volkunststof. Dit materiaal kan vrijwel naadloos worden verwerkt in de meest uiteenlopende vormen en formaten. Ook kunnen spoelbakken worden meegegoten of achterwanden onzichtbaar worden verlijmd.

Keramiek

In laboratoria worden ze al langer toegepast, in de keuken zijn ze betrekkelijk nieuw: keramische werkbladen. Kleurvast, krasbestendig, vlekbestendig en onderhoudsarm. En, omdat ze zeer hittebestendig zijn, kunt u er zelfs zonder onderzetter een hete pan op plaatsen. Door de eigenschappen van keramiek en vanwege de strakke afwerking en uitstraling van het materiaal is het ideaal voor de keuken. Dagelijks een vochtig doekje met zeep erover halen is voldoende.

Terrazzo

Terrazzo is een mengsel van marmer- en granietkorrels en beton. Het kan precies op maat worden gegoten, ook in afwijkende vormen en formaten. Terrazzo is weinig krasbestendig en gevoelig voor vlekken. Een dagelijks lapje over het werkblad en een periodieke onderhoudsbeurt met een speciale polish houden het blad lang mooi. 

Lavastone

Lavastone is onderhoudsvriendelijk en hittebestendig. De glazuurlagen geven het blad een glanzend uiterlijk. Alle kleuren zijn mogelijk. Tijdens het bakken ontstaat in het glazuur een craquelé-effect en vormen zich kleine, donkere pigmentvlekjes. Dat geeft het blad een exclusieve look met een speels tintje. Lavastone heeft naast het gewone dagelijkse onderhoud geen speciale aandacht nodig. Er is wel een limiet aan de maximale afmeting.

Inspiratie en informatie

Voor meer informatie en inspiratie op het gebied van werkbladen kunt u kijken naar "product in beeld" en naar onze inspiratie-borden op Pinterest. Bovendien is het mogelijk om via onze brochure-service gratis mooie brochures te bestellen boordevol informatie.

Dekker Zevenhuizen

Jouw keuken en badkamer

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen