pinterest
6 Tips voor een slimme koelkastindeling om voedselverspilling tegen te gaan

6 Tips voor een slimme koelkastindeling om voedselverspilling tegen te gaan

Uit recent onderzoek* is gebleken dat Nederlandse huishoudens jaarlijks voor €3.686,- per huishouden aan voedsel verspillen. Maar liefst 44% van het voedsel belandt in de afvalbak, omdat veel mensen niet weten hoe ze de boodschappen het beste kunnen bewaren. 

”De verspilling kun je grotendeels terugvoeren op een onoverzichtelijke koelkastindeling,” zegt Saskia Soeterbroek van Samsung Nederland. “Met een paar kleine veranderingen kunnen we het grote probleem van voedselverspilling in Nederland eenvoudig aanpakken. Zo besparen mensen niet alleen veel geld, ze hoeven zich ook niet langer schuldig te voelen. Twee derde (64%) van de ondervraagden blijkt zich schuldig te voelen over het voedsel dat ze onbedoeld verspillen.”

Foto6 Tips voor een slimme koelkastindeling om voedselverspilling tegen te gaan

Welk voedsel verspillen we het meest?

Verse kruiden (51%), kant-en-klaar maaltijden (51%) en sauzen/specerijen (49%) behoren tot de voedselproducten die het vaakst in de vuilniszak belanden. Bij ketchup bijvoorbeeld gaan nogal wat mensen de fout in. Een kwart (26%) bewaart het buiten de koelkast, wat ongeopend prima is, maar na het openen is koeling nodig om de ketchup goed te houden. Wat ook regelmatig voorkomt is dat mensen sauzen en specerijen dubbel kopen, doordat ze deze productcategorie over het hoofd zien in een onoverzichtelijk ingedeelde koelkast.

Twee op de vijf (40%) respondenten geeft aan dat een beter opbergsysteem in de koelkast hen zou helpen om hun voedselafval te beperken. Meer dan de helft (54%) weet zeker dat voedsel langer meegaat als ze het beter kunnen bewaren. Verder zegt bijna twee vijfde (39%) van de ondervraagden zich meer bewust te zijn van hun voedselverspilling sinds de lockdown, terwijl 60% een plan heeft om het probleem aan te pakken.

Foto6 Tips voor een slimme koelkastindeling om voedselverspilling tegen te gaan

Tips voor een indeling tegen voedselverspilling

1. Richt je koelkast in op jouw behoeftes. Er is altijd wel een grote fles of bak met restjes die net niet past. En je wilt ook geen planken weghalen. Zogenaamde Slide & Fold Shelves kun je eenvoudig inklappen of verhogen/verlagen om precies die ruimte te creëren die je nodig hebt. 

2. Niet alle fruit en groente is op dezelfde manier houdbaar. Avocado’s, perziken en meloenen bewaar je bijvoorbeeld buiten de koelkast als ze nog niet helemaal rijp zijn, maar wel gekoeld als dat wel het geval is. 

3. Kies voor je keuken een koelkast met No Frost. Deze techniek zorgt ervoor dat er overal in je koelkast een constante temperatuur is. Zo blijft je voedsel niet alleen langer vers, ook krijg je geen ijsaanslag. Dat scheelt werk, want je hoeft de koelkast niet regelmatig te ontdooien. 

4. Ook de vochtigheidsgraad is belangrijk. Maak daarom gebruik van koelkastlades. Niemand zit te wachten op verlepte sla! 

5. Bewaar rauw vlees, gevogelte en vis altijd verpakt in de onderste lade van je koelkast. Zo verspreiden eventuele geurtjes zich niet én er kunnen er geen sappen op andere producten druppen. 

6. Met Samsungs Optimal Fresh+ zone bewaar je je vlees, fruit en groente niet alleen langer, het blijft ook verser. De functie verzorgt twee temperatuurzones in één gebruiksvriendelijk compartiment, dat je eenvoudig groter en kleiner maakt, net wat je op dat moment nodig hebt. 

Bewaartips

Foto6 Tips voor een slimme koelkastindeling om voedselverspilling tegen te gaan

Meer voorbeelden van koelkasten om mee te besparen vind je hier

* Onderzoeksverantwoording
Het onderzoek werd door 3gem in elf Europese landen uitgevoerd onder 20.000 mensen. Er deden 1.000 Nederlanders aan mee.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen