10 redenen om nu een stoomoven aan te schaffen

In China wordt al eeuwen met stoom gekookt. Koken met stoom is dan ook niet nieuw, maar wel opnieuw uitgevonden. In de 18eeuw kwam in Europa het koken op deze manier op gang, maar raakte weer in de vergetelheid. Sinds de gezondheidstrend enkele jaren geleden een blijvertje bleek, is koken met stoom razend populair geworden in ons land. En dit is waarom. Pelgrim, Bosch, Gaggenau, Siemens, Atag, NEFF en Samsung hebben verschillende stoomovens in hun assortiment. 

1. Gezondheid

In een stoomoven verdampt water door verhitting, waarbij de vrijgekomen stoom de gerechten gaart. Deze manier van koken zorgt ervoor dat structuur, smaak, kleur en voedingsstoffen optimaal behouden blijven.

2. Meer dan alleen groenten

In een combi-oven kun je met hete lucht ook vlees en vis bereiden. Door stoom en hete lucht te combineren, garen je gerechten en blijven ze ook nog eens mals.

3. Mager

Om eten te bereiden in een stoomoven heb je geen boter, vet of olie nodig. 

4. Weinig zout

Doordat smaak en voedingsstoffen behouden blijven, heb je minder smaakmakers nodig voor je gerechten. En dus ook minder zout.

5. Verschillende gerechten in één keer bereiden

Er bestaan verschillende type stoomovens: met hoge druk, de drukloze en de combi-stoomoven. De drukloze stoomoven stoomt langzaam, waardoor tijdens het gaarproces de deur kan worden geopend. En dat is weer een voordeel bij het bereiden van gerechten met verschillende bereidingstijden.

6. Veel keus in stoomovens

Zoals bij punt 5 beschreven bestaan er verschillende stoomovens. De hoge druk oven werkt als een moderne snelkookpan. Bij een temperatuur van boven de 100 graden Celsius stoomt hij al twee keer zo snel, dat is de helft of één derde van de kooktijd. Dit type stoomoven wordt vaak verkocht in combinatie met een gewone oven. De combi stoomoven biedt een combinatie van hete lucht en stoomfunctie voor bakken, stomen, grillen en ‘slow cooking’. 

7. Brood bakken

Brood bakken in een stoomoven is aan te raden! De stoom zorgt ervoor dat het gist rijst, vanwege de warmte en het vocht. Bovendien wordt de broodkorst extra knapperig door de stoom, zonder dat de binnenkant droog wordt. 

8. Restjes in de stoomoven opwarmen

We zijn een land van restjes. Heerlijk om het avondeten van de vorige dag als lunch te nemen. In een stoomoven warm je het eenvoudig en snel op. En door de hoge luchtvochtigheid onttrek je geen vocht uit je maaltijd. 

9. Verschillende merken

Er zijn verschillende merken stoom- en combi-ovens. Het principe is hetzelfde, alleen de een is in een luxere uitvoering, terwijl de ander weer behoort tot een hele inbouwserie. Voor wie eenheid in de keuken wil.

10. Geen wateraansluiting nodig

Een stoomoven gebruikt water, maar een aansluiting op de waterleiding is niet nodig. Het kan overigens wel. Veel stoomovens maken gebruik van een waterreservoir, dat wel moet worden bijgevuld. 

 

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen