Keuken verbouwen tot kookeiland: hoe financieren?

Kookeilanden zijn de afgelopen jaren in Nederlandse keukens steeds populairder geworden. En eigenlijk is dat niet zo verwonderlijk, want als je over voldoende ruimte beschikt, dan is het een fraaie aanvulling op de rest van je keuken. Een kookeiland zorgt er in alle gevallen voor dat je meer werk- en opbergruimte tot je beschikking krijgt. Maar voor het zover is moet er natuurlijk wel eerst verbouwd worden. Veel mensen kiezen er op zo’n moment voor om hun keuken meteen grootschalig te restylen, aangezien specifieke keukenonderdelen, zoals de wasbak en het fornuis in de oude situatie nog in het aanrecht gemonteerd zitten en daar niet meer nodig zijn.

Keuken verbouwen tot kookeiland. Hoe financier je dat? #keuken #verbouwen

Verschillende installatiemogelijkheden

In het meest extreme geval wordt er gekozen voor een volledig nieuwe keuken met allemaal nieuwe kastjes en werkbladen. Zo’n ingrijpende operatie is niet altijd nodig om tot een optimaal eindresultaat te kunnen komen. Je kunt er per slot van rekening ook voor kiezen om kosten te besparen door alleen een of meer aanrechtbladen te vervangen. Waar je bij de installatie van een kookeiland sowieso niet omheen kunt, is dat er door de vloer heen elektriciteits-, water- en/of gasaansluitingen moeten worden gerealiseerd. Veel kookeilanden zijn daarnaast voorzien van een stijlvolle afzuigkap die vanzelfsprekend aan je plafond gemonteerd moet worden zodat allerlei vervelende kookluchtjes optimaal kunnen worden afgevoerd.

Pittige investering

Alles bij elkaar opgeteld kan de realisatie van een gloednieuw kookeiland de noodzaak voor een fikse investering van meerdere duizenden euro’s tot gevolg hebben. Als het benodigde geldbedrag op dit moment nog niet bij elkaar is gespaard, dan zijn er natuurlijk altijd mogelijkheden op de financiële markt beschikbaar om het restant te lenen met een lening. Zorg er echter wel voor dat je niet te veel leent waardoor je mogelijk later in de (financiële) problemen komt. Op hoofdlijnen heb je keuze uit de volgende twee kredietvormen: een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Doorlopend krediet

Wil je de verbouwing van je keuken in fases uitvoeren en heb je op dit moment nog niet echt een duidelijk beeld van de te verwachten kosten, dan is het vaak verstandig om voor een doorlopend krediet te kiezen. Bij deze kredietvorm spreek je met de kredietverstrekker een maximumbedrag af dat je mag lenen, maar je wordt niet verplicht om van dat hele bedrag gebruik te maken. Op elk gewenst moment kun je het beschikbare krediet volledig of gedeeltelijk opnemen en je hebt ook veel vrijheid wat betreft de aflossingen. Je kunt verschillende bedragen aflossen, en zit dus niet vast aan een vast maandbedrag. En wat je aflost, kun je weer lenen. Omdat je zo gemakkelijk toegang tot het beschikbare krediet hebt, brengt deze leenvorm echter ook het risico met zich mee dat je mogelijk te gemakkelijk een deel ervan aan andere doelen dan het verbouwen van je keuken gaat besteden.

Persoonlijke lening

Kies je daarentegen voor een persoonlijke lening, dan is er sprake van een vast leenbedrag tegen een vaste rente en een aflossing gedurende een vaste looptijd. Dit betekent dus dat je aan het einde van de rit ook echt van de geldlening af bent. Voordat je voor deze laatstgenoemde leenvorm kiest is het wel verstandig dat je al een erg duidelijk beeld van de totale kosten van de verbouwing van je keuken hebt, aangezien je in tegenstelling tot het doorlopende krediet niet telkens bij kunt lenen.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen