Schade aan je keuken: 5 tips

Een uit de hand gelopen brand, waterschade of andere vervelende situaties kunnen veel schade aanbrengen aan je keuken. Ontzettend vervelend natuurlijk, want de ruimte om te kunnen koken is toch zeker wel onderdeel van het woongenot. Maar dat gezegd hebbende, kan een ongelukje natuurlijk altijd gebeuren. Dus wat moet je nu eigenlijk doen wanneer je schade hebt aan je keuken? Met deze tips heb jij het probleem zo opgelost.

 Tips bij schade aan je keuken #keuken

1. Pak de oorzaak aan

Of je nu een kleine brand hebt, of een lekkende leiding: het is natuurlijk ontzettend belangrijk om allereerst de oorzaak aan te pakken. Op deze manier kun je de uiteindelijke schade zoveel mogelijk verminderen. Wanneer de oorzaak aangepakt is, is het belangrijk om de situatie even te laten zoals deze is. In geval van brand moet het verbrande deel natuurlijk afkoelen, en in geval van waterschade is het belangrijk om alles even te laten drogen.

2. Krijg zicht op de daadwerkelijke schade

Wanneer je de situatie heel even hebt laten bezinken (zowel fysiek als mentaal) is het tijd om wat meer zicht te krijgen op de daadwerkelijke schade. Ligt er water, droog dit dan op waar mogelijk. In geval van brand kun je kijken welke mogelijkheden er zijn om de verbrande stukken wat schoon te maken. Probeer de keuken zo ver mogelijk terug te brengen naar de originele staat, zodat je beter kunt zien hoe groot de daadwerkelijke schade nu eigenlijk is.

3. Volledige controle

Zodra de ergste gevolgen opgelost (schoongemaakt of opgedroogd) zijn, is het tijd om een volledige inspectie te doen. Bekijk kastjes, lades, muren en vloeren en onderzoek alle onderdelen van de keuken grondig. Verkleuringen, barsten of scheuren zijn allemaal onderdeel van de uiteindelijke schade. Noteer alles en maak overal foto’s van, zodat je uiteindelijk gemakkelijk verhaal kunt doen bij je verzekeraar.

4. Contacteer je verzekeraar

Vervolgens is het tijd om contact op te nemen met de verzekeraar van je opstalverzekering. Zorg dat je de schade goed in beeld hebt gebracht, en bespreek de vervolgstappen met je verzekeraar. Is er ook schade aan de inboedel? Dan neem je, naast je opstalverzekeraar, ook even contact op met de inboedelverzekeraar. Breng ook hier wederom de schade duidelijk in kaart.

5. Wachten en plannen

De adviseur van je verzekeraar zal je vervolgens door het hele proces nemen. Nadat alle documentatie is aangeleverd, kun je niets doen dan wachten en eventueel al gaan plannen. Is de schade te ernstig, ga dan op zoek naar een tijdelijke oplossing en plan mogelijkheden voor een gehele renovatie vast in. Kun je misschien eindelijk zo’n plaat installeren waarmee je zonder gas kunt koken. Ieder nadeel heeft zijn voordeel natuurlijk!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen