Keukenapparaten en de inboedelverzekering

Inboedelverzekering keukenapparaten #keuken #inboedelverzekering

Luxe koffiezetapparaten, airfryers, Amerikaanse koelkasten, broodbakmachines en uitgebreide pannensets… We hebben in de keuken genoeg dure spullen staan die goed verzekerd moeten worden. Veel van de apparaten gebruiken we ook regelmatig en het kan dus verstandig zijn om deze goed te verzekeren. Dat kan met een inboedelverzekering.  

Over de inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade aan losse spullen in en om het huis. Wanneer je deze verzekering afsluit, moet je de waarde van de inboedel aangeven. Deze kun je globaal inschatten, maar je kunt ook gebruikmaken van een inboedelwaardemeter; een vragenlijst waarmee je op basis van persoonlijke informatie de waarde nauwkeurig kunt inschatten. Hiermee kan de verzekeraar een garantie tegen onderverzekering geven. Wanneer je de waarde van keukenapparaten bij elkaar optelt, kan dit al snel een paar duizend euro of meer zijn. 

De dekking bij een inboedelverzekering

De dekking van de verzekering wordt bepaald op basis van hoe uitgebreid deze is. Een inboedelverzekering is op te delen in een aantal dekkingen die bepaalde vormen van schade vergoeden. Bij een gecombineerde brand- en inbraakverzekering wordt bijvoorbeeld alleen schade vergoed die gerelateerd is aan deze oorzaken. Kies je voor een uitgebreide inboedelverzekering, dan is bijvoorbeeld ook water- en stormschade gedekt, net als vandalisme, rook- en roetschade en schade door spiegels en ruiten. Met een extra uitgebreide dekking ben je bijvoorbeeld ook gedekt wanneer er water van buiten naar binnen stroomt, wanneer de inhoud van een koelkast of vriezer beschadigd raakt bij een stroomuitval die langer dan 4 uur heeft geduurd, of hak- en breekwerk dat wordt uitgevoerd om een defect in een (water)leiding te vinden. Een allriskverzekering dekt in principe alle vormen van schade en ook al het zogeheten 'van buiten komend onheil'. Veroorzaak je schade per ongeluk zelf, dan ben je daarvoor ook verzekerd.

Hoeveel schade wordt vergoed?

In principe krijg je bij schade aan de inboedel de nieuwwaarde vergoed; dus het bedrag dat nodig is om een beschadigde koffiemachine of airfryer van dezelfde soort en kwaliteit te kopen. Toch hanteren niet alle verzekeraars deze norm. Het kan ook zijn dat je slechts de dagwaarde vergoed krijgt, die meestal uitkomt op zo'n 40 procent van de nieuwwaarde. Daarnaast kan een verzekeraar ook een leeftijdsgrens hanteren, waarbij de nieuwwaarde wordt vergoed van keukenspullen of apparaten die jonger zijn dan vijf jaar en de dagwaarde bij items die ouder zijn. Mocht een apparaat of ander keukenitem nog gerepareerd kunnen worden, dan zal de verzekeraar alleen deze reparatiekosten vergoeden.

Inboedel of opstal?

Er is nog weleens twijfel of bepaalde schade in de keuken onder de inboedel- of opstalverzekering valt. In het algemeen geldt dat losse items worden gezien als inboedel en alles wat aard- en nagelvast zit, is verzekerd via een opstalverzekering. 

Schade gedekt via de inboedelverzekering
Schade aan niet ingebouwde afzuigkappen, boilers, losse (buiten)keukens, losse fornuizen en vrijstaande koelkasten wordt gedekt met een inboedelverzekering. Net als alle andere losse apparatuur in de keuken.

Schade gedekt via de opstalverzekering
Schade aan leidingen, geisers, gastanks, kranen, ingebouwde (buiten)keukens, ingebouwde koelkasten, vaatwassers, fornuizen en andere ingebouwde apparatuur, de afvoer, wandtegels, een ingebouwde afzuigkap, het aanrecht en afvalautomaten en -vernietigers die onderdeel zijn van de keuken, wordt vergoed via de opstalverzekering.

Waarde inschatten bij opstalverzekering

Bij een opstalverzekering wordt de zogenoemde herbouwwaarde gehanteerd om de vergoeding te bepalen. Hiermee wordt de waarde van de opstal weergegeven. Je kunt deze waarde bepalen met de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars.

Keuken in een huurwoning

Wanneer je een huis huurt, geldt ook dat alle keukenapparaten/spullen en vrijstaande koelkasten en fornuizen zijn verzekerd via de inboedelverzekering. Een ingebouwde keuken zelf is verzekerd via de opstalverzekering. Die is in principe afgesloten door de verhuurder van de woning, want de eigenaar van een huis is verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Een huurder is zelf verantwoordelijk voor de inboedelverzekering.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen