Voorkom scheuren in het keukenblad door vaatwasser dicht te laten

Voorkom scheuren in het keukenblad door vaatwasser dicht te laten

Hoe kunnen werkbladen in de keuken zo lang mogelijk mooi worden gehouden, zodat je er zorgeloos van kan genieten? Arte, de specialist in keukenbladen, geeft een aantal tips om het blad zo goed mogelijk te behandelen. Deze tip gaat over het gebruik van de vaatwasser.

De vaatwasser kan scheuren veroorzaken

Wist je dat vaatwassers scheuren kunnen veroorzaken in het keukenblad wanneer ze vroegtijdig worden geopend en niet volledig worden open gezet? Dit komt doordat er waterdamp (warmte en vocht) uit de vaatwasser ontsnapt en tegen de onderzijde van het aanrechtblad geblazen wordt. Deze vochtstroom heeft een temperatuur van tussen de 50 en 75 graden, afhankelijk van type vaatwasser en gebruikte wasprogramma.
Doordat de bladen een omgevingstemperatuur hebben, zal bij herhaaldelijk opwarmen en afkoelen op een specifieke plek, het blad de neiging hebben om te gaan krimpen en uitzetten waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Dit geldt voor alle materialen aanrechtbladen.

Schimmelvorming

Naast het veroorzaken van scheuren door het te vroeg openzetten (op een kier) van de vaatwasser, kan het vocht dat vrij komt ook een bron zijn voor schimmelvorming aan de onderzijde van het blad. Niet erg hygiënisch dus. Hoe voorkomt je beschadiging aan het keukenblad? Voorkomen is beter dan genezen. Vooral in het geval van keukenbladen, want een breuk of scheur is vaak onherstelbaar. Daarom hieronder een paar tips om beschadigingen te voorkomen:

- Plaats een vaatwasser-strip boven de vaatwasser aan de onderkant van het blad. De aluminiumstrip houdt de waterdamp tegen zodat de damp niet in aanraking komt met het keukenblad, waardoor er geen scheuren ontstaan. De aluminium- of foliestrip krijg je bij aankoop van de vaatwasser.
- Zet de vaatwasser nooit op een kier, maar doe de vaatwasser in zijn geheel open. Op deze manier kan de warmte zich beter verspreiden. (let op waar je gaat staan i.v.m. vrijkomende waterdamp) 

- Laat het vaatwasprogramma helemaal aflopen totdat het klaar en afgekoeld is en zet de vaatwasser dan helemaal open. Het beste is natuurlijk om de vaatwasser nog een poosje dicht te houden totdat de vaat helemaal afgekoeld en droog is en er geen warmte meer vrij komt.

Veel succes met het uitvoeren van de tips! Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen met een Arte keukenbladen specialist.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP