Zo kun je besparen op het energieverbruik van keukenapparatuur

Zo kun je besparen op het energieverbruik van keukenapparatuur #keuken #keukenapparatuur #energieverbruik

In de keuken vind je veel apparatuur die flink wat ‘bijdraagt’ aan de energierekening. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser en de koelkast. In een modern huishuiden is het ondenkbaar dat deze apparaten er niet zouden zijn. Hoe kun je deze apparatuur zo efficiënt mogelijk gebruiken, waardoor je fors op je energiekosten zou kunnen besparen? En wat kun je op voorhand doen om de energiekosten te drukken?

Energie vergelijken

Elk huishouden verbruikt energie. Hier ontkom je simpelweg niet aan. Bij veel dagelijkse bezigheden heb je gas, water of elektriciteit nodig. Wat je wel kunt doen om deze activiteiten zo goedkoop mogelijk te maken, is energie vergelijken. Neem eens de tijd om de prijzen van de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Is het gunstiger om een contract voor onbepaalde tijd af te sluiten of heb je meer voordeel bij een vast contract met een bepaalde looptijd? Je kunt eveneens de keuze maken tussen vaste en variabele energietarieven. Door over te stappen van leverancier (of alleen al op een ander contract bij dezelfde leverancier) kun je veel geld besparen.

Let op bij de aanschaf van machines

Als je nieuwe keukenapparatuur gaat aanschaffen, dan is het raadzaam om op het energielabel te letten. Zo zie je in een oogopslag of het betreffende apparaat zuinig met energie omgaat. Als je ervoor zorgt dat de energieverbruikende apparaten een gunstig energielabel hebben, namelijk A+++, dan bespaar je veel energie en daarmee waarschijnlijk geld. Maak een berekening van hoelang je het apparaat denkt te gaan gebruiken, hoeveel energie je hiermee jaarlijks verbruikt (en tegen welk stroomtarief) én wat het apparaat kost. Aan de hand hiervan kun je bepalen welk apparaat in totaal het voordeligst zal zijn.

Een vaatwasser verbruikt veel energie

De vaatwasser is een van de apparaten die de meeste energie verbruiken in huis. Probeer daarom zo efficiënt mogelijk om te gaan met het gebruik van deze machine. Zet de vaatwasser pas aan als deze vol is, zodat je hem minder vaak hoeft te gebruiken. Ook is het vaak niet nodig om de hoogste temperatuur te gebruiken. Als je van tevoren de vaat even kort afspoelt onder de kraan, dan volstaat het instellen van een lagere temperatuur om je serviesgoed schoon te krijgen. Als je een dubbele teller in je meterkast hebt, zet de vaatmachine dan aan tijdens de daluren.

Hoe bespaar je energie bij het gebruik van een koelkast?

Goed onderhoud van een koelkast draagt in positieve zin bij aan het energieverbruik. Denk hierbij aan het regelmatig schoonmaken van de condensor en controleer ook de rubbers. Wanneer deze versleten zijn, dan zal de koelkast minder goed sluiten. Het gevolg is dat de koelkast meer energie zal moeten verbruiken om de ingestelde temperatuur te behalen. Probeer voordat je op vakantie gaat alle producten die erin staan op te maken, of aan anderen te geven. Zo kun je de stekkers van de koelkast (en eventueel vriezer) er ook uithalen en deze schoonmaken. Dan verbruik je daarna ook nog eens minder energie. Zorg er ook voor dat de koelkast niet volop in de zon staat, want dan kost het het apparaat meer energie om koel te blijven. Wat eigenlijk heel logisch is, als je er zo over nadenkt. En er zijn nog meer manieren om op het energieverbruik van de koelkast en vriezer te besparen.

Energie besparen tijdens het koken

Ook tijdens het bereiden van eten kun je op diverse, eenvoudige manieren energie besparen. Zo gebruik je het best een pan die bij het gerecht past. Met andere woorden, gebruik niet onnodig veel te grote pannen. Gebruik liever ook niet meer water dan nodig is om het eten aan de kook te brengen. Zorg ook dat je, wanneer je elektrisch kookt, een pan met een vlakke onderkant gebruikt, zodat er geen energie verloren gaat. Je kunt zorgen dat de meeste warmte in de pan blijft, door het deksel zoveel mogelijk op de pan te houden. Door jezelf deze simpele dingetjes aan te wennen, bespaar je op de langere termijn veel energie.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief