Schade aan de keuken: is daar een verzekering voor?

Je hebt net een nieuwe keuken of hebt de keuken gerenoveerd. Hier heb je veel voor betaald, maar dat geld was het allemaal waard. Je bent helemaal gelukkig met de nieuwe uitstraling en kookt met nog meer plezier. Tijdens een kooksessie gaat het mis; er valt een pan op de rand van het aanrechtblad, met een gigantische bluts als gevolg. Niet mooi. Niet blij. Je wilt de schade laten repareren, maar dan ben je nog meer geld kwijt aan die keuken. Of is er een andere oplossing?

Misschien is de schade aan de keuken wel verzekerd. Heb je een opstalverzekering? Neem dan contact op met de verzekeraar om te controleren of er iets van de schade vergoed kan worden.

Nut opstalverzekering

Een opstalverzekering afsluiten is niet altijd verplicht, maar het kan wel heel erg handig zijn om dit wel te doen.

Met een opstalverzekering zijn spullen die vastzitten aan de woning verzekerd.

Onder de vastzittende onderdelen van een woning vallen de garage, keuken, rolluiken, zonnepanelen, behang, bestrating, douche en ga zo maar door. Sluit je een hypotheek af om een huis te kopen? Dan zullen de hypotheekverstrekkers je verplichten om de verzekering af te sluiten. Maandelijks of jaarlijks betaal je een vast bedrag, en daarmee zijn spullen die vastzitten aan het huis verzekerd. De opstalverzekering heet daarom ook wel woonhuisverzekering. Er geldt wel een eigen risico dat je eerst moet betalen voordat je schadekosten vergoed krijgt.

Plotselinge gebeurtenissen

Wanneer krijg je iets vergoed vanuit deze verzekering? De eerste regel is: is de schade ontstaan door achterstallig onderhoud, dan krijg je niets uitgekeerd. Is dit niet het geval, dan krijg je de schade waarschijnlijk vergoed als het gaat om schade door inbraak, diefstal, ontploffing, wateroverlast (alleen niet bij een dijkdoorbraak), blikseminslag, storm, neerslag, vorst, brand en het bluswerk dat nodig was, roet en schade hierdoor.

Zoals je ziet worden de schadegevallen ontstaan door andere invloeden dan jijzelf vooral vergoed.

Wel kun je een allrisk-opstalverzekering nemen, daarmee ben je ook nog eens verzekerd tegen plotselinge gebeurtenissen. En daarmee kan zo’n bluts uit het aanrechtblad dan eventueel worden vergoed. Om te bepalen wat voor verzekering je wilt afsluiten, moet je bedenken welke schade jij aan jouw woning wilt laten dekken. Daarbij kun je opstalverzekeringen vergelijken, zodat je een beter overzicht hebt van de premies en de dekkingen die gelden. Zo weet je ook sneller of er bijvoorbeeld maar een klein prijsverschil is tussen de iets uitgebreidere verzekering en de verzekering die wat minder dekt.

Schade aan de keuken is daar een verzekering voor 

Inboedel is anders

Naast een opstalverzekering, kun je een inboedelverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je je tegen schade aan spullen in huis die niet aan de woning vastzitten en die dus verplaatsbaar zijn. Denk daarbij aan de bank, tafels, apparatuur, sierraden, gordijnen, bepaalde onderdelen en apparaten in de keuken en alle andere bezittingen die te verplaatsen zijn.

Veel schade aan de keuken wordt echter vanuit de opstalverzekering vergoed. Om welke onderdelen gaat het dan? Het aanrecht, afvoer, leidingen, gastank of geiser, kraan, tegels en eventueel de afzuigkap als deze is ingebouwd.

Huurwoning, nieuwe keuken en opstal

En hoe zit het dan met de vergoeding als je een huurwoning hebt? Als je een woning huurt, dan is het doorgaans gebruikelijk dat de verhuurder een opstalverzekering heeft afgesloten. Heb je zelf een nieuwe keuken laten plaatsen in de huurwoning, dan kun je deze toch vanuit de inboedelverzekering verzekeren. Dat kan door het huurdersbelang af te sluiten, daarmee kun je als huurder spullen verzekeren die doorgaans onder de opstalverzekering vallen. Het gaat hierbij om veranderingen die je als huurder op eigen kosten hebt gedaan.

Dus, neem je een nieuwe keuken of heb je een mooie keuken die je zou willen laten repareren als er schade aan ontstaat? Controleer dan of je een goede opstalverzekering hebt en wat deze aan schade dekt. Kan zeker de moeite waard zijn, gezien de prijzen van keukens en sommige andere waardevolle spullen aan je woning. Dan kun je zonder zorgen lekker en fanatiek aan het werk in jouw nieuwe, mooie, goed verzekerde keuken.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief