Nieuwe koelkast of vriezer kopen? Let op het energieverbruik

Nieuwe koelkast of vriezer kopen? Lees alles over het energieverbruik #koelkast #keuken #energievergelijken

Is jouw koelkast toe aan vervanging of ben je op zoek naar een nieuwe vriezer? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. Koelkasten en vriezers kunnen namelijk behoorlijk veel energie slurpen, waardoor je op de lange termijn veel geld kwijt bent aan die verkoelende apparaten. Maar waar moet je precies rekening mee houden? En wat is het verschil in energieverbruik precies? Wij zetten het voor je op een rij. 

Wat is het energieverbruik van koelkasten en vriezers?

Koelkasten en vriezers kunnen grote energievreters zijn. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, ook in je portemonnee zul je de gevolgen merken. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten koelkasten en vriezers, met elk een eigen energielabel. Een koelkast met ingebouwde vriezer met een A+++ label gebruikt jaarlijks ongeveer 160 kWh aan stroom. Ga je voor een exemplaar met een A+ label? Dan gebruik je ieder jaar bijna het dubbele. Dit label zegt dus veel over het energieverbruik en de zuinigheid. 

Een kastmodel koelkast met een A+++ label met een energieverbruik van 150 kWh per jaar verbruikt kost zo’n 34,50 euro per jaar aan energie. Ga je voor een koelvriescombinatie in dezelfde klasse, dan ben je zo'n 36,80 euro kwijt. Een losstaande vriezer kost zo'n 40 euro per jaar.

Hoe beter het energielabel van je koelkast of vriezer, des te duurder het apparaat in de winkel zal kosten. Toch ben je op de lange termijn vaak voordeliger uit wanneer je een koelkast of vriezer koopt met een A+++ label. Als je kijkt naar de gehele gebruiksduur, die gemiddeld 15 jaar is, bespaar je namelijk veel geld doordat de energiekosten minimaal zijn in vergelijking met minder zuinige apparaten. 

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Sta je op het punt een nieuwe koelkast en/of vriezer aan te schaffen? Kijk dan allereerst naar het energielabel. Dit zegt veel over de kosten op de lange termijn, en over de milieuvriendelijkheid van het apparaat. Let daarnaast op het stroomverbruik in kWh, wat aangegeven staat op het energielabel. Hoe lager het aantal kWh, des te beter.

De prijzen van A+++ koelkasten en vriezers kunnen erg van elkaar verschillen. Vergelijk daarom de verschillende modellen en merken om erachter te komen met welke koelkast je het voordeligst uit bent.

Hoe kun je geld en energie besparen?

Heb je op dit moment een Amerikaanse side-by-side koelkast? Dan kun je het best overstappen naar een koelvriescombinatie. Een Amerikaanse koelkast is namelijk erg groot, verbruikt veel energie en kost dus ook veel geld. Om geld én energie te besparen kun je het best een nieuwe koelkast kopen, met een ingebouwde diepvries.

Heb je een zuinige koelkast en diepvries met een A+++ label, maar wil je nog meer op de energiekosten besparen? Dan is energie vergelijken een aanrader. Door energie te vergelijken kom je er namelijk achter of je wellicht bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent. Zo bespaar je op jaarbasis tot wel 300 euro.

BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief