In aanloop naar 2013 heeft Franke Kitchen Systems voor ons enkele keukentrends gespot. De opkomst van instant kokend water kranen, de keuken als leefruimte en duurzaamheid zijn trends, die er duidelijk uitspringen. Welke vijf ontwikkelingen kunnen we het komend jaar verwachten?
Steeds meer Nederlanders zien de voordelen in van een kokend water systeem. In 2013 zullen veel huishoudens ervoor kiezen om een kokend water kraan in de keuken te laten installeren. Zeker wanneer zij van plan zijn de keuken te verbouwen of een nieuwe keuken aan te schaffen. Niet alleen is een kokend water systeem erg handig om snel een kopje thee te zetten of groente of rijst te kunnen koken, er wordt ook minder energie verbruikt dan bij een waterkoker of fluitketel. Franke verwacht dan ook dat over vijf tot tien jaar iedere keuken een kokend water systeem zal hebben.
Het toenemende gebruik van kokend water systemen sluit dan ook naadloos aan bij de volgende trend: we zoeken naar allerlei manieren om te kunnen besparen op de energierekening. Niet alleen belangrijk voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Ook de keukenbranche ontkomt niet aan deze ontwikkeling. Waterbesparende kranen zullen komend jaar populairder worden en ook de opkomst van energiezuinige keukenapparatuur past in de trend om bewuster met energie om te gaan.
De keuken wordt meer en meer het hart van het huis: een plek waar een belangrijk deel van het gezinsleven plaatsvindt. Ook de inrichting van de keuken verandert hierdoor: denk aan een open inrichting, een kookeiland en het gebruik van stijlvolle apparatuur.
De smartphone tegenwoordig wordt tegenwoordig voor allerlei functies gebruikt: eten bestellen, muziek luisteren en de verwarming instellen. Ook het mobiel bedienen van keukenapparatuur is in opkomst en zal in 2013 steeds gebruikelijker worden. Zo kun je voordat je vertrekt van je werk met je smartphone alvast de oven aanzetten en is de oven al voorverwarmd en kan de pizza er direct in als je thuiskomt.
De huidige economische situatie zorgt ervoor dat consumenten op zoek gaan naar energiebesparende maatregelen. Maar de crisis heeft ook op een andere manier invloed op de keukenbranche. De beschikbare budgetten voor de innovatie-afdelingen bij keukenproducenten zullen naar verwachting het komend jaar lager zijn. Hierdoor zullen bestaande producten eerder worden doorontwikkeld dan dat er een groot aanbod aan nieuwe producten gepresenteerd gaat worden. Daarnaast investeert retail minder snel in nieuwe showroommodellen en houdt de handel bestaande modellen langer in het assortiment. “Gemak, energiebesparing en duurzaamheid zijn de sleutelwoorden voor 2013,” aldus Frans Colen, Marketing & Communicatie Manager bij Franke Nederland. “Bovendien zet de trend door dat de keuken een belangrijk onderdeel van de leefruimte in een huis. De keuken wordt in 2013 nog meer een plek in huis die gezien mag worden.”
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!